Bei zilnic cel puţin două beri? Ai şanse mai mari să faci cancer!

12 04. 2011, 10:53

18% din cazurile de cancer asociat cu alcoolul întâlnite la bărbaţi şi 4% dintre cele întâlnite la femei au fost corelate cu consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Studiul arată că în 2008, consumul de alcool a fost direct responsabil pentru aproximativ 13.000 de cazuri de cancer din Marea Britanie, din totalul de 304.000 înregistrate. Studiile anterioare au demonstrat o legătură între consumul de alcool şi cancerul de esofag, ficat, intestin şi sâni.

Atunci când alcoolul este descompus de organism, acesta produce o substanţă chimică ce poate deteriora ADN-ul, crescând astfel riscul de a dezvolta cancerul.

Riscul de a dezvolta cancer creşte semnificativ pentru bărbaţii care consumă mai mult de două pahare de alcool, sau un pahar în ceea ce priveşte femeile. O băutură alcoolică standard conţine 12g de alcool şi este echivalent cu 125ml de vin sau 284ml de bere.

Cercetătorii sugerează că 40-98% dintre persoanele cu cancer asociat alcoolului au consumat mai mult alcool decât limita zilnică recomandată. Rezultatele studiilor efectuate pe 363.988 bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 70, a fost realizat în opt ţări europene. Studiul a evidenţiat nivelul de băutură şi modul în care acesta influenţează riscul de dezvoltare a cancerului.

Madlen Schutze, conducătoarea studiului, afirmă că este posibilă evitarea cancerului dacă se reduce consumul de alcool. Sara Hiom de la Cancer Research UK evidenţiază faptul că populaţia nu cunoaşte cât de mari sunt riscurile de a dezvolta cancer din cauza băuturilor alcoolice.

Departamentul de sănătate din Marea Britanie intenţionează să publice o strategie de consumare a alcoolului până la inceputul verii. Supermarketurilor li se va interzice vânzarea de alcool la preţuri mici, iar legile de acordare a licenţelor vor fi înăsprite.

Sursa: BBC News