Cutremurul devastator din Japonia, prezis de o specie de peşti?

13 04. 2011, 10:39

Japonezii cred că un peşte de forma unui şarpe, ce se găseşte în apele calde ale lumii, i-ar fi putut ajuta să îşi dea seama că un cutremur este pe cale să se producă în Japonia.

Peştele din familia Regalecidae (Oarfish) este cunoscut în folclorul japonez sub denumirea "mesagerul de la palatul zeului mărilor", pentru că apariţia acestuia pe lângă plaje prevesteşte provocarea unui cutremur. Din decembrie 2009 până în martie anul acesta un număr mare de peşti de acest tip au fost văzut de-a lungul plajelor japoneze, deşi, în general, aceşti peşti nu vin la mal.

De la începutul iernii trecute au fost raportate numeroase cazuri de astfel de peşti capturaţi în plasele pescarilor. Unele persoane susţin că acest fenomen este unul neobişnuit şi poate prezice un eventual cutremur. De altfel, un articol de pe 6 martie din Japan Times, cu 5 zile înaintea cutremurului cu magnitudinea de 9.0 ce a lovit Japonia, menţiona că oamenii cred că prezenţa acestor peşti la mal poate anunţa un seism devastator.

Tendinţa peştilor de a se manifesta diferit atunci când presimt un cutremur s-ar datora capacităţii lor de a simţi mişcările petrecute în faliile seismice.

Iată cum arată peştii-prezicători:



Sursa: Mediaite