Gagarin ar fi putut muri oricând, dezvăluie un oficial sovietic

15 04. 2011, 00:00

"Dacă standardele de siguranţă din zilele noastre ar fi fost aplicate în timpul zborului lui Gagarin, naveta nu ar fi decolat nicicum", a explicat Boris Chertok, un important proiectant de rachete spaţiale. Autor al unei cărţi în 4 volume intitulată "Rachete şi oameni", Chertok este considerat cea mai importantă sursă de informaţii despre istoria programului spaţial sovietic.

"În timpul zborului lui Gagarin s-au descoperit aproximativ 11 momente critice şi alte situaţii anormale de diferite niveluri de complexitate", a dezvăluit oficialul în cadrul unei conferinţe de presă. Chertok, astăzi în vârstă de 99 de ani, a lucrat în acelaşi birou de proiectare cu designerul navei spaţiale Vostok, Sergei Korolev.

Problemele au început atunci când s-a descoperit că Gagarin cântărea cu 14 kg mai mult decât proiectaseră inginerii sovietici. Pentru a reduce greutatea încărcăturii, cei de la bord au decis să elimine mai multe cabluri, dar din greşeală au tăiat cablurile de conexiune ce conectau senzorii de presiune şi temperatură.

O altă greşeală a fost în ceea ce priveşte calcularea orbitei. Această eroare putea să-i fie fatală lui Gagarin, deoarece racheta de lansare l-a trimis pe o orbită greşită. În cazul în care motoarele navei spaţiale ar fi cedat şi ar fi fost nevoie ca nava să aterizeze folosind frânarea cu ajutorul atmosferei, nava lui nu ar fi reuşit acest lucru într-o săptămână, ci într-o lună, iar Gagarin avea pe navă mâncare suficientă pentru numai 10 zile.

Zborul lui Gagarin, efectuat în urmă cu 50 de ani, a fost efectuat în urma morţii unor animale trimise în două călătorii în spaţiu cu nava spaţială Vostok. Înainte ca Gagarin să fie trimis în spaţiu naveta a mai fost testată în doar două zboruri.

Ca urmare a grabei cu care a fost trimis în spaţiu, consecinţă a competiţiei cu americanii, Gagarin a aterizat cu 600 km mai departe de punctul iniţial stabilit, iar acolo a întâmpinat noi probleme. Deschiderea supapei de aerisire nu funcţiona, iar paraşuta de rezervă s-a deschis fără a fi acţionată.

Pentru a nu strica momentul de glorie a Uniunii Sovietice, faptul că Gagarin a aterizat cu paraşuta şi nu în interiorul capsulei a fost clasificat drept secret de stat până în prezent, declară Chertok.

Sursa: AFP