Prima pagină D:News

Aproape 1.000 de piese arheologice au fost furate în timpul protestelor din Egipt

Redactia Descopera.ro | 04.15.2011 | ● Vizualizări: 271
Aproape 1.000 de piese arheologice au fost furate în timpul protestelor din Egipt     egipt, antichitate, arheologie, muzeu, furt, hoţ, relicve + zoom
Galerie foto (1)

Multe obiecte, inclusiv artefacte găsite în mormântul faimosului rege Tutankhamon, au fost vizate de hoţi în acea perioadă. Deşi se estimează că au fost furate aproximativ 1.000 de piese, autorităţile sunt optimiste, considerând că scoaterea lor din ţară va fi aproape imposibilă.

Hoţii au luat în jur de 1.000 de obiecte din muzee şi situri arheologice de pe întreg teritoriul Egiptului în perioada agitată a protestelor din luna ianuarie, a declarat ministrul pentru antichităţi, Zahi Hawass.

"Investigăm fiecare incident în parte. Până în prezent am identificat mulţi vinovaţi, infractori care cunoşteau valoarea acestor obiecte. Majoritatea locuiau în apropierea siturilor arheologice şi nu lucrau organizat. Profitau de lăsarea întunericului şi jefuiau. S-au furat aproape 1.000 de obiecte, dar niciunul nu este de o importanţă majoră. Avem un inventar al acestor vestigii şi va fi dificil să fie scoase din ţară," a spus Zahi Hawass, ministrul de stat care răspunde de antichităţile din Egipt.

Inventarul obiectelor furate pe timpul revoltei şi al săptămânilor de nelinişte ce au urmat va fi trimis celor de la UNESCO, a mai adăugat Hawass.

Hoţii au vizat, în special, mormântul lui Hetep-ka de la Saqqara, cel al lui Em-pi din Giza şi muzeul din Cairo (foto), care deţinea cele mai multe obiecte din colecţia Tutankhamon.

Sursa: Discovery News