Şi balenele au şlagăre, la fel ca oamenii!

18 04. 2011, 11:13

Rezultatele studiului vin în urma a 11 ani de cercetare a melodiilor cântate de balene, înregistrarea acestora fiind efectuată cu ajutorul unor microfoane agăţate de ambarcaţiuni. Acestea au fost colectate de către biologul marin Ellen Garland de la Universitatea din Queenland, Austria.

Echipa de cercetători a ascultat 745 de melodii provenite de la şase specii de balene din sudul Oceanului Pacific. Oamenii de ştiinţă au identificat 11 stiluri diferite în melodiile balenelor. Unele hituri noi erau alcătuite din fragmente provenite din sezoanele precedente, dar existau şi unele melodii complet revoluţionare.

În fiecare perioadă studiată exista un sigur cântec popular, însă acesta se schimba destul de des. La aproximativ două-trei luni balenele dintr-o regiune schimbau "melodia" pe care o cântau.

Pentru balenele de sex masculin, cântatul este cunoscut ca fiind un comportament de împerechere. Cercetătorii încă nu ştiu dacă balenele intenţionează să impresioneze femelele cu aceste melodii sau să intimideze alţi masculi cu care se află în competiţie.

Peter Tyack, un biolog marin de la Institutul Oceanografic Woods Hole din Massachusetts, susţine că "trebuie să studiem mai mult pentru a înţelege detaliile subtile ale modului în care masculii răspund acestor cântece şi modul în care femelele aleg un partener în timpul împerecherii".

Este extrem de greu să studiezi comportamentul balenelor cu cocoaşă, având în vedere faptul că aceste animale sunt prea mari pentru a le studia în captivitate. Momentan nu există o metodă eficientă pentru a urmări tiparele de înmulţire ale balenelor. De aceea, oamenii de ştiinţă nu înţeleg de ce o femelă alege un macul dintr-un grup mai mare în care toţi cântă acelaşi cântec. Biologul marin Ellen Garland doreşte să afle care aspecte ale unui cântec pentru masculii ce doresc să "cucerească" o femelă şi dacă nonconformiştii, ce aleg un cântec care nu este la modă, sunt mai puţin norocoşi în ceea ce priveşte procesul de împerechere.

Cercetătorii vor să înţeleagă de ce balenele cu cocoaşă seamănă cu oamenii în ceea ce priveşte plăcerea de a schimba continuu moda. "Este ceva în legătură cu aceste melodii; dacă ar fi fost simple înflorituri, atunci fiecare ar fi cântat propriul cântec. Este posibil ca balenele să aibă un sentiment de judecată estetică", afirmă Peter Tyack.

Sursa: Science