Urmele toxice lăsate pe haine şi mobilă de fumul de ţigară pot dăuna grav bebeluşilor

20 04. 2011, 11:08

Toxinele lăsate în urmă de fumul de ţigară rămân impregnate în mobilă, în maşină, în haine şi pe alte suprafeţe, mult timp după ce fumătorii au terminat ţigaretele. Aceste toxine ce rămân în urmă, numite şi thirdhand smoke, reprezintă un mare pericol pentru populaţia care este expusă la aceste substanţe fără a realiza acest lucru.

"Femeile însărcinate ar trebui să evite locuinţele şi alte locuri unde fumul de ţigară a fost impregnat în suprafeţe, pentru a proteja copiii nenăscuţi împotriva potenţialelor daune pe care aceste toxine le pot cauza plămânilor în curs de dezvoltare" afirmă Virender Rehan, doctor la Institutul LA BioMed. Doctorul Rehan susţine că este primul astfel de studiu care demonstrează că expunerea la toxinele de la fumul de ţigară impregnate în obiecte este mult mai periculoasă decât fumatul pasiv sau cel activ.

"Întârzierea dezvoltării prenatale a plămânilor poate duce la astm şi la alte probleme respiratorii cronice ce se vor manifeste pe toată durata vieţii", declară dr. Rehan.

Fumul impregnat în diferite suprafeţe este compus din particule ultrafine cu greutate moleculară mare, care prezintă un risc mai mare în dezvoltarea astmului decât fumatul activ sau pasiv. Îngrijorările cu privire la thirdhand smoke au fost aduse recent de către cercetători, acest studiu fiind primul care furnizează date biologice pentru a sprijini îngrijorările.

Atingerea suprafeţelor contaminate cu toxine, precum şi ingerarea prafului superfin lăsat în urma fumatului sunt foarte dăunătoare, mai ales pentru copiii mici care ating toate suprafeţele şi care pot inhala particulele din aer.

"Fumului impregnat în obiecte şi suprafeţe reprezintă un pericol global deoarece fumatul este mult mai răspândit în alte ţări din afara Statelor Unite. Studii ulterioare sunt necesare, deşi datele alarmante evidenţiază în mod clar riscurile potenţiale şi consecinţele pe termen lung ale expunerii la thirdhand smoke" afirmă Virender Rehan.

Cercetătorii au demonstrat că expunerea prenatală la fumul de tutun impregnat joacă un rol mult mai mare în modificările pulmonare decât după expunerile postnatale sau din copilărie.

Sursa: Eurekalert