Evoluţia în acţiune: de ce seamănă cucul cu o pasăre de pradă?

29 04. 2011, 00:00

Până în prezent, însă, nimeni nu s-a gândit să analizeze mai departe această observaţie, şi să testeze dacă într-adevăr una din păsări o imită pe cealaltă.

Cucul ar avea un motiv bun să facă acest lucru, deoarece păsările cântătoare şi celelate păsări mici în ale căror cuiburi îşi depune el ouăle sunt speriate şi intimidate de ulii şi fug la apropierea acestora. Astfel, femela cuc îşi poate depune cu uşurinţă ouăle acolo unde doreşte.

Ornitologii Nick Davies şi Justin Welbergen, de la Universitatea Cambridge, au testat teoria conform căreia cucul imită, prin aspect, uliul păsărar sau că măcar păsările cântătoare nu pot face diferenţa între aceste două specii.

În ultimul număr al publicaţiei Behavioral Ecology, cei doi confirmă, în bună masură, acestă ipoteză.

Pentru a putea observa reacţiile păsărilor-gazde, cercetătorii au pus în apropierea cuiburilor lor păsări împăiate, din 3 specii diferite. Ei au folosit ulii (care reprezintă un real pericol pentru păsările mici), cuci (care nu rănesc păsările mature, dar le împiedică să se reproducă cu succes) şi porumbei (care nu prezintă nici un pericol pentru alte păsări).

Piepturile păsărilor împăiate au fost acoperite cu bucăţi de mătase albă. Pe unele pânze au fost desenate dungi negre, iar restul au fost lăsate albe.

După ce au amplasat păsările împăiate, cei doi cercetători au urmărit reacţiile păsărilor-gazde în funcţie de cât de dispuse au fost acestea să se apropie de inamici şi de cât de zgomotoase au fost în încercarea de a-i alunga.

În urma acestui studiu a reieşit că, deşi păsările cântătoare pot face diferenţa între specii (au ripostat mai zgomotos la prezenţa cucilor, dar s-au ferit de ulii), dungile joacă totuşi un rol important: în toate cazurile, păsările pe al căror piepturi au fost imprimate dungi au fost abordate mai prudent decât cele fără dungi.

În consecinţă, modelul striat de pe piepturile cucilor îi ajută pe aceştia să îşi poată depune ouăle în cuiburile altor păsări, creând oarecare confuzie prin asemănarea cu ulii. Deşi această imitaţie nu este perfectă, ea dă totuşi roade.

Sursa: The Economist