Legile care interzic căsătoria între veri stârnesc controverse

08 05. 2011, 00:00

Într-un articol din publicaţia americană PLoS Biology, profesorul Hamish Spencer de la departmentul de zoologie al Universităţii din Otago şi Diane Paul de la Muzeul Harvard de Zoologie Comparată susţin că legile împotriva căsătoriei dintre veri sunt nefondate.

"Nici ipoteze ştiinţifice, nici cele sociale din spatele unei astfel de legislaţii nu impun necesitatea existenţei acestor legi", spune profesorul Spencer.

În susţinerea acestei afirmaţii, el dă ca exemplu un studiu din 2002 care relevă faptul că riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale la copiii născuţi dintr-o căsătorie între veri este mult mai scăzut decât la restul copiilor.

Într-un raport al Societăţii Naţionale pentru Consiliere Genetică a SUA s-a estimat că riscul apariţiei defectelor congenitale este cu aproximativ 1,7 - 2 la sută mai mare la copii născuţi în urma unei relaţii între veri, decât în rândul populaţiei de fond, iar mortalitatea infantilă este în acest caz cu 4,4% mai mare decât în mod normal.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că acelaşi risc este întâlnit şi la femeile cu vârste peste 40 de ani, iar lor nu le interzice nimeni să nu facă copii. La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor care suferă de boala Huntington sau alte tulburări autozomal dominante, riscul de a transmite aceste boli urmaşilor lor fiind de 50%.

În Statele Unite ale Americii, există 31 legi care fie interzic căsătoriile între veri, fie le permit doar în cazile în care cuplul a primit consiliere genetică, partenerii au trecut de vârsta reproducerii sau unul dintre ei este steril.

O astfel de reglementare reflectă prejudecăţile demodate ale imigranţilor şi ale oamenilor din zone rurale sărace, bazându-se pe opiniile simplificate asupra eredităţii, au concluzionat specialiştii.

Sursa: ScienceDaily