Industria de whisky va alimenta casele scoţienilor cu electricitate

09 05. 2011, 11:18

În cadrul proiectului Rothes, este susţinut de companiile Helius Energy şi Rothes Distillers, o mare cantitate de resturiv va fi arsă, împreună cu aşchii de lemn, generând suficientă electricitate pentru a alimenta 9000 case. Furnizarea energiei se va face prin intermediul companiei daneze Aalborg Energie Technick.

Rezidurile rămase în urma fermentării vor fi transformate într-un îngrăşământ organic concentrat şi chiar hrană pentru animalele fermierilor locali.

Ecologiştii şi-au exprimat îngrijorarea pentru faptul că o parte din lemnul utilizat în proces nu poate proveni din surse locale, dar spun ca proiectul energetic de 7.2MW - echivalentul a două turbine eoliene mari - reprezintă un progres pentru industria energiilor regenerabile din Scoţia.

Energia verde a fost o problemă-cheie în perioada premergătoare alegerilor. Liderul SNP, Alex Salmond, a promis ca până în 2020 va produce 100% din energia electrică a Scoţiei prin utilizarea resurselor regenerabile.

Proiectul Rothes va costa 50 de milioane de lire şi se consideră a fi primul de acest fel care va furniza energie electrică pentru uz public.

Concurenţa este acerbă şi în acest domeniu. Cea mai mare distilerie scoţiană din Fife urmăreşte ca, în următorii ani, să furnizeze 98% din agentul termic şi 80% din energia electrică utilizate la distilerie Cameronbridge.

Anul trecut, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Napier au anunţat că au dezvoltat o metodă de producere a biocombustibilului din resturile rămase în urma procesului de distilare a whisky-ului. Ei afirmă că noul combustibil poate alimenta autoturisme şi chiar avioane, iar în câţiva ani va putea fi găsit la benzinării.

Din cele 100 de distilerii de whisky din Scoţia, 50 se află în Speyside, iar Frank Burns, directorul general al distileriilor Rothes, a declarat că locaţia este ideala pentru o centrală producătoare de bioenergie.

Deşeuri provenite de la 16 din cele 50 de distilerii vor fi utilizate cu acest scop. Pe lista distileriilor sunt incluse branduri bine cunoscute, cum ar fi Glenlivet, Chivas Regal, Macallan şi Famous Grouse.

Sursa: guardian.co.uk