Paracetamolul poate provoca leucemie

13 05. 2011, 10:54

Persoanele cu vârste peste 50 de ani au o marjă de risc a îmbolnăvirii de leucemie, de aproximativ 1% pe o perioadă de 10 ani.

"Studiul nostru sugerează că, dacă vă administraţi acetaminofen cel puţin de patru ori pe săptămână timp de minim patru ani, riscul creşte la aproximativ 2 la sută", a declarat coautorul studiului, Dr. Emily White, profestor de epidemiologie la centrul de cercetare Fred Hutchinson din Seattle.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de aproape 65.000 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 76 de ani, care la începutul cercetării erau sănătoase. La sfârşitul investigaţiilor, şase ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că 577 din aceştia suferau de leucemie, iar riscul de îmbolnăvire aproape că s-a dublat în rândul celor care utilizează frecvent paracetamol.

Aceste constatări sunt valabile numai în cazul paracetamolului. Aspirina şi ibuprofenul nu au astfel de efecte adverse.

Dr. White a mai spus că este încă prea devreme pentru a face orice recomandări pe baza acestui studiu, dar că utilizarea pe termen lung a oricărui medicament elibert fără prescripţie medicală ar putea avea efecte adverse.

Sursa: CBS News