Prima pagină D:News

A început cercetarea celor 86 de planete pe care s-ar putea găsi viaţă extraterestră inteligentă!

Redactia Descopera.ro | 05.15.2011 | ● Vizualizări: 1150
A început cercetarea celor 86 de planete pe care s-ar putea găsi viaţă extraterestră inteligentă!     et, extraterestri, inteligenta extraterestra, seti, arecibo, green mile telescope + zoom
Galerie foto (1)

Un masiv telescop radio amplasat în mediul rural din Virginia de Vest, SUA, a început să caute semne de viaţă extraterestră pe 86 planete ce se aseamănă cu Pământul.

Antena gigant a început să fie îndreptată în această săptămână spre fiecare din cele 86 de planete, urmând să strângă 24 de ore de date de la fiecare dintre acestea. Cele 86 de planete au fost alese dintr-o listă de 1.235 planete cu potenţial de viaţă extraterestră ce au fost identificate de telescopul Kepler al NASA.

"Nu este absolut sigur că toate aceste stele au sisteme planetare locuibile, dar constituie locuri foarte bune pentru a îl căuta pe ET", a declarat Andrew Siemion, un masterand al Universităţii din California.

Misiunea este parte a proiectului SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence), ce a fost lansat la mijlocul anilor 1980 pentru a căuta organisme extraterestre inteligente.

Luna trecută, Institutul SETI a anunţat că a renunţă la o bună parte a eforturilor sale - un proiect de 50 milioane de dolari, ce folosea 42 de reflectoare parabolice cunoscute sub numele de Allen Telescope Array (ATA) - din cauza unui deficit bugetar de cinci milioane de dolari.

Proiectul ATA fiind închis pentru moment, astronomii îşi pun speranţele în acest nou telescop radio, intitulat Green Bank Telescope.

"Pentru această căutare vom folosi cel mai mare telescop radio pe deplin manevrabil de pe planetă, şi totodată telescopul radio cele mai sensibil din lume capabil de a întreprinde o căutare SETI de acest tip", a declarat Siemion.

"Vom urmări o gamă mult mai largă de frecvenţe şi de tipuri de semnale decât s-a putut face până acum", a adăugat el, descriind instrumentele ca fiind "produse de ultimă generaţie tehnologică în radioastronomie."

Suprafaţa telescopului este de 100 x 110 de metri, acesta având capacitatea de a înregistra aproape un gigabyte de date pe secundă, a adăugat Siemion. Telescopul, ce cântăreşte 7.7 milioane kg, a devenit operaţional în 2000.

"Am ales planete ce prezintă temperaturi plăcute - între zero şi 100 de grade Celsius - deoarece este mult mai probabil ca acestea să găzduiască viaţă", a spus fizicianul Dan Werthimer.

Werthimer conduce de mai bine de trei decenii proiectul SETI din Puerto Rico, unde este situat cel mai mare radiotelescop din lume, Arecibo. Totuşi, acel proiect nu putea observa aceeaşi zonă a cerului de nord ca telescopul Green Bank, a explicat el.

"Cu Arecibo, ne concentrăm pe stele care seamănă cu Soarele nostru, în speranţa că acestea au planete in jurul lor care emit semnale inteligente", a declarat Werthimer.

"Până acum nu am mai avut o astfel de listă de planete", a continuat Werthimer.

Telescopul Green Bank poate scana o gamă de frecvenţe de 300 de ori mai amplă decât Arecibo, astfel că poate colecta într-o singură zi aceeaşi cantitate de date pe care Arecibo o colectează într-un an.

Proiectul va dura aproximativ un an pentru a fi finalizat, la acesta contribuind de asemenea peste un milion de astronomi-amatori. În cadrul proiectului SETI@home, oricine poate ajuta la procesarea datelor obţinute de telescopul Green Bank, instalând o aplicaţie pe computerul personal.

Sursa: France 24