Cel mai dur material solid a fost combinat cu un aerogel, rezultând un diamant din aerogel

17 05. 2011, 10:37

Noua invenţie, diamantul din aerogel, este cu siguranta cel mai puţin dens diamant şi probabil una din cele mai preţioase bucăţi de aerogel.

Atât aerogelul, cât şi diamantele au calităţi interesante, aşa că o substanţă care combină proprietăţile lor ar putea fi utilă pentru optică, inginerie structurală şi multe alte domenii.

Aerogelul este un material poros, difuz şi rigid, care semănă cu un bloc solid de fum, în aparenţă, şi cu o bucată de polistiren în textură. Acesta este utilizat pentru izolarea costumelor spaţiale sau chiar a caselor. Obţinut dintr-un gel în structura căruia apa a fost înlocuită cu un gaz, aerogelul este un material cu o densitate uşor mai mare decît a aerului (el fiind în proporţie de 90 la sută aer), dar care îşi păstrează structura şi rigiditatea gelului.

Pentru a crea un diamant din aerogel, Peter J. Pauzauskie şi colegi săi de la Lawrence Livermore National Laboratory au început prin introducerea unui precursor al aerogeluilui din carbon amorf într-o presă specială, care este folosită pentru a supune elemente la presiuni incredibile. Ei au injectat neon pentru a împiedica aerogelul să cedeze sub presiune şi au expus substanţa la 21, 22.5 şi 25.5 gigapascali - o presiune de aproximativ 200-250 de ori mai mare decât cea întâlnită în adâncurile Gropii Marianelor.

Aerogelul rezultat a avut o matrice care, deşi difuză, prezintă o structură solidă de nanodiamant. Conform spuselor cercetătorilor, materialul este transparent şi pliabil ca plasticul şi strălucitor ca un diamant. Aerogelul posedă o luminescenţă stabilă, pe care materialul precursor nu o avea.

Specialiştii au mai adăugat că având în vedere că diamantele emit electroni, aceste emisii de particule ar putea fi utile pentru procesoarele cuantice de mare putere.

Sursa: PopSci