Prima pagină D:News

Robotul hibrid se poate transforma în elicopter (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.23.2011 | ● Vizualizări: 183
Robotul hibrid se poate transforma în elicopter (VIDEO)     robot, hibrid, transformare, elicopter, roti, robotica + zoom
Galerie foto (1)

Un robot hibrid, care poate atât să se deplaseze pe sol, cât şi în aer, a fost prezentat la recenta Conferinţă Internaţională de Robotică şi Automatizare din Shanghai.

Comutarea între cele două moduri implică o serie de manevre a la Rube Goldberg, dar şi de alte invenţii. Deşi designul său nu este unul elegant, creaţia lui Nikolaos Papanikolopoulos de la Universitatea din Minnesota se mândreşte cu capacitatea sa de a zbura ca un avion, păstrându-şi stabilitatea unui robot terestru.

Robotul care se poate transforma, reprezintă cea mai recentă încercare de a rezolva una dintre problemele cele mai supărătoare din lumea roboticii - terenul variabil.

Înainte, un robot putea fi optimizat pentru un singur tip de sol: aparatele zburătoare cu şenile au fost ideale pentru noroi şi nisip, roboţii cu roţi sunt perfecţi pentru şosele, cei echipaţi cu picioare sunt folosiţi pentru a traversa obstacole, iar cei segmentaţi, asemănători şerpilor sunt utili pentru rostogolirea prin iarbă.

Pentru rol dual pe suprafeţe variate, roboticienii au încercat să combine una sau mai multe dintre aceste moduri. "Chaos", robotul Armatei SUA pentru căutare şi salvare are două şenile care îşi pot modifica forma devenind picioare rudimentare cu care să poată trece peste dărămături. Un robot tip şarpe al unei companii numită Sarcos este dotat cu şenile care îi permit să se răsucească în forma aproximativă a unui tanc miniatural, făcând posibilă deplasarea atât pe orizonatală, cât şi pe verticală.

Aparatul de zbor transformabil al lui Papanikolopoulos este primul robot capabil să evite terenurile variabile prin zbor propriu, putând fi programat să treacă pe deasupra zidurilor.

Dezavantaje majore ale robotului celor de la Universitatea din Minnesota sunt costurile şi complexitatea. S-a dovedit mai eficient să se construiască robotul cu două sisteme de motoare complet independente, decât proiectarea unei transmisii care să permită motoarelor cu viteză mică să alimenteze rotoarele, sau invers. Numai sistemul rotor a costat aproape 20000 de dolari.

Sursa: Wired