Au fost creaţi roboţii care îşi pot concepe propriul limbaj pentru a comunica! (VIDEO)

25 05. 2011, 10:33

Ruth Schulz şi colegii ei de la Universitatea din Queensland si Universitatea de Tehnologie din Queensland i-au denumit pe roboţii lor "Lingodroizi".

Roboţii constă dintr-o platformă mobilă echipat cu un aparat de fotografiat, un telemetru cu laser şi sonar pentru cartografierea şi evitarea obstacolelor. Ei transportă, de asemenea, un microfon şi boxe pentru comunicarea acustică dintre ei.

Pentru a înţelege conceptul din spatele proiectului, vă puteţi imagina că dintr-o dată v-aţi trezit undeva cu memoria complet ştearsă, nu cunoaşteţi limba română, engleză sau oricare alta. Apoi, aţi întâlni o altă persoană care este în aceeaşi situaţie. Ce este de făcut în acest caz? Cel mai probabil veţi încerca să definiţi locul în care vă aflaţi într-un cuvânt nou şi să îi comunicaţi denumirea sa celelalte peroane.

Aşa procedează Lingodroizii. Daca unul dintre roboţi găseşte un loc necunoscut, va crea un cuvânt pentru a-l descrie printr-o combinaţie de silabe alese la întâmplare. În cele din urmă cuvânt este comunicat altor roboţi rămânând stabilit drept numele locului.

Folosindu-se de această bază fundamentală a vocabularului, roboţii se pot juca pentru a consolida limba. De exemplu, un robot ar putea spune altui robot "kuzo" pentru ca apoi ambii să încerce să ajungă la locul pe care ei îl cunosc drept "kuzo". Punctul în care cei doi se întâlnesc va rămâne cu numele de kuzo. De aici, un robot poate cere celuilat detalii despre locul de unde au venit, rezultând o serie de cuvinte pentru concepte precum distanţa şi direcţia.

După ce au jucat câteva sute de astfel de jocuri, pentru a-şi dezvolta limba, roboţii au început să comunice despre concepte mai elaborate şi au reuşit să creeze hărţi speciale care cuprindeau chiar şi zonele pe care nu au fost capabili să le exploreze.

În viitor, cercetatorii speră ca Lingodroizii să poată să vorbească despre concepte chiar mai elaborate, cum ar fi explicaţii legate de drumul spre un anumit loc sau accesibilitatea locurilor de pe hartă. În cele din urmă, tehnici precum aceasta pot ajuta roboţii să comunice mai eficient unul cu altul sau chiar cu oamenii.

Sursa: Discovery