Prima pagină D:News

Va deveni Wikipedia primul sit digital din patrimoniul mondial UNESCO?

Redactia Descopera.ro | 05.29.2011 | ● Vizualizări: 72
no title     wikipedia, unesco, patrimoniul mondial, monumente protejate + zoom
Galerie foto (1)

S-au împlinit zece ani de la lansarea enciclopediei virtuale Wikipedia, locul unde umanitatea poate "împărtăşi suma tuturor cunoştinţelor". În prezent, o branşă germană a Wikimedia, organizaţia non-profit care gestionează Wikipedia, susţine că enciclopedia online a devenit "cea mai mare colecţie de cunoştinţe umane".

Din cauza aceasta, aceştia au început o campanie de convingere a Naţiunilor Unite pentru recunoaşterea meritelor enciclopediei Wikipedia prin includerea în patrimoniul UNESCO, alături de Marele Zid Chinezesc şi de Statuia Libertăţii. Dacă această campanie va avea succes, Wikipedia ar deveni primul sit digital din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Wikipedia susţine că, dincolo de faptul că este un loc unde este depozitată cunoaşterea umană, unul din meritele sale constă în faptul că a stimulat mii de oameni să colecteze "cunoştinţele umanităţii". Astfel, susţinătorii Wikipedia afirmă că are un impact masiv asupra societăţii.

Dacă Wikipedia va fi acceptată, va primi aceeaşi protecţie internaţională şi conservare ca şi monumentele şi minunile naturale. Totuşi, specialiştii susţin că membrii comitetului UNESCO tind să fie conservatori, astfel că va fi extrem de dificil ca o entitate ce există de doar 10 ani, precum Wikipedia, să primească acceptul acestora.

Sursa: NPR