Prima pagină D:News

Primul pas spre transplantul de ţesut nervos: a fost reuşită transformarea de celule de piele în neuroni!

Redactia Descopera.ro | 05.30.2011 | ● Vizualizări: 478
Primul pas spre transplantul de neuroni: a fost reuşită transformarea de celule de piele în neuroni!     adn, celule, neuroni, piele, reprogramare, transformare, transplant neurologic + zoom
Galerie foto (1)

O echipă din California susţine că a transformat celulele din pielea umană în celule neuronale funcţionale. Cercetătorii au manipulat procesul prin care ADN-ul este transcris în celulele fetale ale pielii pentru a crea celule care să se comporte precum neuronii.

Această tehnică, ce a fost iniţial demonstrată pe şoareci, poate fi folosită în cercetările neurologice şi ar putea fi utilizată pentru a crea celule neuronale pentru transplant.

Cercetătorii au utilizat viruşi modificaţi genetic pentru a introduce patru "factori de transcriere" în celule de piele fetale. Aceşti factori de transcriere joacă un rol important în citirea ADN-ului şi la codarea proteinelor din interiorul celulelor.

Aceştia au descoperit că introducerea celor patru factori de transcriere au efectul de a schimba o poţiune de piele în celule care funcţionează ca neuronii.

Spre deosebire de alte abordări, procesul nu implică reprogramarea celulelor pielii în celule stem, ci mai degrabă transformarea directă a celulelor de piele în neuroni.

Marius Wernig, un profesor asistent de patologie de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Stanford din California, susţine că "am demonstrat că este posibilă transformarea directă a celulelor epiteliale în celule neuronale care să se comporte exact ca nişte neuroni - celule ce se găsesc doar în creier".

"Se cunoaşte faptul că este posibila transformarea celulelor umane specializate în celule stem, numite celule stem pluripotente induse, dar nu se cunoştea faptul că o celulă specializată poate fi dusă într-o altă direcţie evolutivă, în locul uneia involutive", continuă Wernig.

Profesorul admite că au existat şi alte cazuri în care cercetătorii au reuşit transformarea unor celule specializate în celule de tipuri similare, dar susţine că acesta este primul exemplu în care celulele specializate au suferit astfel de transformări radicale.

El consideră că aplicarea imediată a acestei tehnologii va fi în modelarea bolilor, prin care celulele pielii de la un pacient cu o afecţiune neurologică ar putea fi folosite pentru a produce noi celule neuronale pentru cercetare.

"Este foarte greu să studiezi creierul uman. Este un mare craniu care protejează creierul şi prin urmare este foarte greu de a obţine o imagine a acestuia", argumentează profesorul.

Tehnica va putea fi folosită în viitorul apropiat pentru crearea de noi celule ale creierului care ar putea fi transplantate la pacienţii cu boli neurologice.

Create din celulele pielii proprii fiecărui pacient, aceste celule ar putea fi potrivite pentru ei, deşi ar fi multe obstacole de depăşit, nu în ultimul rând provocarea de a produce suficiente celule neuronale de tipul corect.

"Studii precedente au avut rezultate similare în rândul şoarecilor, dar relevau câteva diferenţe subtile care apăreau atunci când cercetătirle erau efectuate doar în cazul oamenilor. Dar acest studiu întăreşte ideea că acest tip de tranziţie este posibilă şi nu doar în rândul şoarecilor", afirmă Jim Huettner, profesor asociat al Şcolii de Medicină din cadrul Universităţii din Washington.

Sursa: BBC News