Prima pagină D:News

Cercetătorii de la CERN au reuşit să stocheze atomi de antihidrogen pentru 16 minute!

Redactia Descopera.ro | 06.06.2011 | ● Vizualizări: 829
Realizare fenomenală la CERN: atomii de antihidrogen au fost stocaţi pentru 16 minute!     cern, lhc, accelerator de particule, antihidrogen, anti-materie + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă de la CERN au reuşit să capteze atomi de antihidrogen pentru un timp record de 16 minute, această realizare constituind un prim pas ce promite o mai bună înţelegere a antimateriei.

Particulele şi anti-particulele se anihilează reciproc atunci când se ciocnesc. Oamenii de ştiinţă cred că în momentul Big Bang-ului, petrecut acum aproape 14 miliarde de ani, materia şi antimateria exista în cantităţi egale. Dacă această balanţă s-ar fi menţinut, universul, aşa cum îl ştim azi, nu ar fi existat.

Din motive pe care oamenii de ştiinţă nu le înţeleg încă, natura a preferat materia, iar astăzi antimateria este extrem de rară.

Această asimetrie constituie unul dintre marile mistere ale fizicii, iar experimentele efectuate de către CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) ar putea conduce la rezolvarea sa.

"Putem menţine atomii de antihidrogen pentru 1.000 de secunde. Această durată este suficient de mare pentru a ne permite să-i studiem - chiar şi în acest moment, când putem capta foarte puţini atomi", a declarat Jeffrey Hangst, purtătorul de cuvânt al echipei ALPHA, ce desfăşoară teste pentru CERN, în Geneva.

Cercetătorii au reuşit să capteze 300 de atomi de antihidrogen, folosind acceleratorul de particule al CERN pentru a îi crea, ca apoi să-i răcească la temperaturi aproape de zero absolut.

Aceeaşi echipă reuşise să capteze atomi de antimaterie anul trecut, captându-i pentru o fracţiune de secundă şi stabilind un record mondial la acea dată. Totuşi, perioada scurtă în care particulele erau captate nu permitea analizarea acestora.

Acum, oamenii de ştiinţă intenţionează să folosească lasere şi spectroscopia microundelor pentru a compara aceste particule cu atomii de hidrogen.

Aceste măsurători vor începe în scurt timp şi ar putea oferi rezultate chiar înainte de finalul acestui an.

Sursa: The Telegraph