Prima pagină D:News

Într-un experiment inedit, cimpanzeii şi-au demonstrat inteligenţa scuipând şi urinând (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 06.10.2011 | ● Vizualizări: 365
no title     esop, cimpanzeu, gorila, experiment, inteligenta, instrument + zoom
Galerie foto (1)

O fabulă a lui Esop spune că, pentru a-şi potoli setea, o cioară pune pietre într-un ulcior, ridicând astfel nivelul apei încât să poată bea.

Pentru a urmări vedea dacă şi alte animale îşi pot folosi inteligenţa în acest scop, cercetătorii şi-au propus să studieze un grup de gorile şi cimpanzei.

Prin urmare, mai multor primate din captivitate li s-au fixat de cuşcă tuburi verticale, în care au fost lăsate alune plutind în puţină apă. De asemenea, fiecare cuşcă permitea accesul la apă.

Cercetătorii se aşteptau că animalele vor lua apă în gură, pentru ca apoi să o toarne în tub cu scopul de a ridica nivelul apei.

Rezultatele au arătat că nici una dintre cele 5 gorile nu a putut face acest lucru. În schimb, cimpanzeii s-au descurcat mult mai bine. Din cei 43 de cimpanzei din Uganda şi Germania, 14 şi-au dat seama cum ar putea ajunge la alună, iar 7 au fost capabili să toarne destul lichid în tub, astfel încât să o şi ia.

Cu toate acestea, unul din cei 7 cimpanzei, frustrat că facea prea multe drumuri între sursa de apă şi tub, a preferat să urineze în tub pentru a scoate aluna la suprafaţă. Faptul că aluna era îmbibată de urină nu a părut să îl împiedice să o mănânce.

Unul din cercetătorii care a luat parte la studiu, dr. Haus, a spus că această cercetare subliniază capacitatea cimpanzeilor de a rezolva probleme. Pentru a întări această afirmaţie, cercetătorii au făcut un studiu asemănător pentru copii, diferenţa fiind că acestora li s-a pus la dispoziţie şi o stopitoare.

În urma testelor a reieşit că cimpanzeii îi depăşesc pe copii de 4 ani, căci doar 2 din 24, câţi au fost testaţi, au reuşit să rezolve problema. Cei de şase ani s-au descurcat mai bine: 10 din 24 realizând că pot folosi apa, iar cei de 8 ani au avut cele mai bune rezultate, 58% din ei rezolvând problema.

Acest studiu a fost inspirat de cercetări mai vechi, mai exact din anul 2007, când testele au arătat că cinci din cinci urangutani testaţi au reuşit să resolve sarcina cu succes.

De asemenea, un alt studiu publicat în 2009 releva că nici corbii nu găsesc această sarcină dificila. Pentru a ajunge la un vierme de pe fundul unul tub, ei au băgat în vas mai multe pietricele.

Cercetătorii s-au declarat uimiţi de diferenţele între cele trei primate (gorilla, urangutanul şi cimpanzeul), motiv pentru care au anunţa că gorilele vor fi supuse mai multor teste în perioada ce urmează.

Sursa: BBC News