Au fost descoperite urme radioactive în balenele din apropierea Japoniei

16 06. 2011, 10:30

Două balene mici ce au fost vânate în apropierea insulei nordice Hokkaido au arătat o radioactivitate de 24.3 Bq pe kilogram, menţionând că aceasta ar putea fi cauzată de accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima. Nivelul este mult sub limita de siguranţă stabilită de autorităţile japoneze, şi anume 500 Bq per kilogram.

"Nu există date de comparaţie pentru a verifica dacă nivelul radioactivităţii este unul ridicat, sau unul normal. Vom continua să monitorizăm evoluţia acestei probleme, aşa cum facem şi în cazul fructelor de mare sau a altor vieţuitoare marine", susţine oficialul agenţiei de pescuit.

Centrala nucleară de la Fukushima are scurgeri de apă radioactivă în Pacific, ca urmare a cutremurului şi a tsunami-ului din 11 martie. Publicul japonez şi unii experţi în vieţuitoarele marine şi-au exprimat temerile referitoare la materialele radioactive ce se pot concentra printre creaturile marine aflate în parte superioară a lanţului trofic.

Guvernul a interzis pescuitul în zonele aflate în apropiere centralei nucleare stricate, iar guvernele locale şi cooperativele de pescuit desfăşoară regulat examinări ale radioactivităţii fructelor de mare aflate de-a lungul coastei Pacificului.

Japonezii vânează balenele sub portiţa unui moratoriu internaţional care permite uciderea mamiferelor marine pentru "cercetarea ştiinţifică". Aceştia argumentează că vânătoarea de balene este o parte importantă a culturii naţionale, carnea de balenă fiind vândută în mod deschis în magazinele şi restaurantele japoneze.

Sursa: AFP