Prima pagină D:News

Protezele ce permit pacienţilor să simtă atingerile devin realitate

06.16.2011 | ● Vizualizări: 115
Protezele ce permit pacienţilor să simtă atingerile devin realitate     proteza, simt, atingere, tactil + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago urmăresc să elaboreze proteze care să le permită oamenilor nu doar să se deplaseze, ci şi să poată simţi atingerile.

Finanţat de Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată destinatăApărării (DARPA), o ramură a Pentagonului, proiectul a venit caurmare a numărului foarte mare de soldaţi răniţi, întorşi din Irakşi Afghanistan fără membre sau incapabili să îşi mişte mâinile şipicioarele din cauza loviturilor la coloana vertebrală.

Ca urmare a fondurilor alocate de DARPA anul trecut,cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au creat un braţprotetic care se poate roti şi îndoi în 26 de feluri. De asemenea,echipa a reuşit să le implanteze pacienţilor electrozi la nivelulcreierului, lucru care le-a permis să mişte protezele cu putereagândului. Cu toate acestea, fără un feedback tactil, proteza are oîntrebuinţare limitată, pacienţii fiind nevoiţi să monitorizezeatent fiecare lucru pe care îl fac, pentru a face difenţa între aţine ceva şi a zdrobi obiectul respectiv.

Prin urmare cei de la Universitatea Johns Hopkins aucedat unui laborator din cadrul Universităţii Chicago 1,5 milioanede dolari pentru a dezvolta o proteză mai avansată, care săincorporeze şi simţul tactil.Oamenii de ştiinţă din Chicago şi-au propus să identifice şi săreproducă capacitatea de a simţi şi a distinge în funţie detextură, formă şi forţă, prin ecuaţii matematice complexe cunoscutesub numele de algoritmi.

Ei au implantat în creierul unui macac rhesus electrozi dinplatină, fiecare de mărimea unui radiere. Apoi, prin emiterea slabăde curent electric au reuţit să formeze impulsuri nervoase.

După simularea a mii de senzaţii diferite, neurobiologul SlimanBensmaia şi echipa sa urmăresc să elaboreze algoritmi identici cumodul în care creierul citeşte atingerile. Aceşti algoritmisenzoriali vor fi folosiţi pentru a construi programe pentrusenzorii braţului robotic care vor transmite impulsuri cătreelectrozii din creierul uman, imitând atingerea.

Din 2006 DARPA a investit 129 de milioane de dolari în acestprogram, iar cercetătorii speră că primul implant va avealoc până la sfârşitul verii acestui an. Ei estimează că oa doua persoană va primi în 2012 implantul dotat cu sistem defeedback, oferind o senzaţie de atingere bazată pe algoritmiidezvoltaţi în laboratorul lui Bensmaia. În 2013 o a treia persoanăva primi implantul care îi va permite să utilizeze două braţeprotetice folosind un sistem de transmisie wireless.

Deşi aceste sisteme au fost create pentru a le uşura viaţaveteranilor de război, există totuşi persoane care se tem căaceastă tehnologie ar putea fi utilizată în scopuri care nascprobleme etice, precum pilotarea avioanelor sau manevrarearoboţilor pe câmpul de luptă doar cu puterea gândului.

Sursa: Freep

Tag-uri: proteza | simt | atingere | tactil | proiect | bionic | darpa