Prima pagină D:News

Terra va intra într-o Mică Eră Glaciară în următorul deceniu, susţin 3 studii recente

Redactia Descopera.ro | 06.16.2011 | ● Vizualizări: 1174
Terra va intra într-o Mică Eră Glaciară în următorul deceniu, susţin 3 studii recente     soare, activitate solara, era glaciara, racire, clima, ciclu solar + zoom
Galerie foto (5)

Un număr de cercetători americani anunţă că este posibil ca, în următorul deceniu, Pământul să se confrunte cu o Mică Eră Graciară ca urmare a activităţii scăzute a Soarelui.

Vestea a fostă făcută publică de către oameni de ştiinţă de la Obsevatorul Solar Naţional al SUA (NSO) şi Laboratorul de Cercetări al Forţelor Aviatice, având la bază trei analize diferite ale comportamentului recent al Soarelui, care atestă că acesta urmează să intre într-o perioadă de activitate scăzută.

În mod normal Soarele urmează un ciclu de 11 ani de activitate. Ciclul solar actual, numit Ciclul 24, ar trebui ca în acest moment să se îndrepte spre apogeu. Prin urmare ar trebui să existe un număr mai mare de pete solare şi alte indicii dar, în realitate, rezultatele de pana acum sunt în general dezamagitoare.

Oamenii de ştiinţă cred, luând în calcul datele care analizează tendinţa pe termen lung, că este posibil ca Ciclul 25 să nu mai aibă loc.

În acest caz, impactul asupra climei Pământului va fi unul semnificativ. De aceea, cercetătorii se întreabă dacă nu cumva această încetinire a activităţii solare prevesteşte un al doilea "Minim Maunder", o perioadă de 70 de ani caracterizată prin absenţa petelor solare. Prima perioadă de acest tip a avut loc între 1645 şi 1715.

Înregistrările din acea perioadă arată că Soarele a intrat într-o perioadă de inactivitate. Foarte puţine pete solare au fost observate din 1645 până în 1715. Perioada de inactivitate a soarelui a corespuns cu o perioadă climatică numită "Mica Eră Glaciară", caracterizată prin scăderi mari de temperatură. În timpul acestei perioade multe râuri europene, inclusiv Tamisa, îngheţau în mod frecvent, permiţând armatelor să le traverseze.

Cercetătorii susţin că, deşi fenomenul este neobişnuit şi neaşteptat, cele trei analize ale Soarelui indică faptul că ciclul apariţiei petelor solare ar putea intra într-o perioadă de "hibernare".

"Dacă analiza noastră este corectă, acesta ar putea fi ultimul maxim solar la care vom fi martori pentru câteva decenii bune. Acest lucru va afecta un număr vast de domenii, de la explorarea spaţială la clima Terrei", a afirmat Dr. Frank Hill, de la Observatorul Solar Naţional.

Astfel, este posibil ca următoarele generaţii să se confrunte cu un val neaşteptat de răcire a climei, contrar tendinţei de încălzire globală observată de oamenii de ştiinţă.

Sursa: The Register