Adio păr alb! O descoperire recentă va elimina acest semn al îmbătrânirii

20 06. 2011, 00:00

Culoarea părului este determinată de celulele stem ale foliculilor piloşi (din care cresc firele de păr) care lucrează în colaborare cu celulele stem producătoare de culoare, cunoscute sub numele de melanocite.

Dar în prezent, cercetătorii au identificat proteina de semnalizare ce coordonează pigmentarea în două tipuri de celule, cunoscute sub numele de Wnt.

O lipsă a proteinelor din celulele stem melanocite duce la apariţia firelor de păr gri, susţin cercetătorii de la University Medical Centre din New York.

Profesorul Mayumi Ito susţine că manipularea genetică a proteinelor Wnt de semnalizare ar putea opri grizonarea părului, datorită faptului că echipa sa a găsit o metodă de succes pentru a restaura culoarea părului la şoareci.

"Am cunoscut de zeci de ani faptul că celulele stem ale foliculilor piloşi şi celulele melanocite producătoare de pigment colaborează pentru a produce părul colorat, dar motivele care stau la baza acestei acţiuni erau necunoscute", susţine Ito.

"Am descoperit că semnalizarea Wnt este esenţială pentru coordonarea acţiunilor acestor două tipuri de celule stem şi pentru determinarea culorii părului".

Această cercetare ar putea oferi perspective în domeniul bolilor care implică melanocitele, incluzând melanomul.

Sursa: The Telegraph