O operaţie revoluţionară a dus la regenerarea coapsei unui soldat american!

21 06. 2011, 10:53

Isaias Hernandez a pierdut 70% din muşchiul coapsei drepte atunci când un obuz lansat de un mortier inamic a explodat în timp ce acesta încerca să repare un camion în Afganistan.

Cu astfel de pagube severe musculare, Hernandez ar fi trebuit să facă o operaţie de amputare a piciorului. Graţie regândirii modului în care soldaţii sunt trataţi în urma războaielor, acesta a fost tratat cu o susbtanţă ce promovează creşterea, extrasă din vezicile porcilor.

Tratamentul revoluţionar a adus speranţă sutelor de veterani mutilaţi care se întorc cu traumatisme severe la nivelul membrelor.

Stephen Badylak, director inginer în ţesut de la Institutului de Medicină Regenerativă McGowan din cadrul Universităţii Pittsburgh, susţine că "recuperarea soldatului a fost remarcabilă". De când a folosit hormonul experimental de creştere, Hernandez şi-a recăpătat mare parte din puterea avută în coapsa dreaptă.

Recuperarea soldatului rănit este una interesantă pentru oamenii de ştiinţă deoarece implică regenerarea musculaturii scheletice, care în mod normal nu creşte la loc. Noul tratament ar putea revoluţiona modul în care sunt trataţi soldaţii.

În pregătirea pentru operaţie, caporalului Hernandesz i s-a început reconstrucţia muşchiului de la restul de 30% de musculatură rămasă pe coapsă. Chirurgii au tăiat coapsa şi au introdus o bucată subţire de substanţă numită matrice extracelulară.

Operaţia este rezultatul unei cercetări ce a costat 70 de milioane de dolari, suma fiind investită de armata americană pentru studii în medicina regenerativă.

Soldatul Hernandez avea 19 ani când conducea camionul prin Afganistan. Vehiculul s-a apropiat de un mortar, iar atunci când acesta a explodat, a aruncat în aer tot ce era în jur. Din fericire pentru Hernandez, acesta transporta un televizor în partea de sus a corpului, care a servit drept scut.

Sursa: Daily Mail