Moment important în istoria Internetului: firmele îşi vor putea folosi propriul nume drept domeniu

21 06. 2011, 11:20

Membriii consiliului Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) au votat cu majoritate (13 la 1) în favoarea propunerii, în timpul unei reuniuni din Singapore, în ciuda temerilor că această schimbare ar putea cauza unele confuzii ce ar favoriza marile branduri.

În conformitate cu schimbările, companiile nu vor mai fi limitate la lista de domenii generice (gTLD), de tip .com, .net. şi .org, ele putând utiliza, în schimb, propriul nume.

Preşedintele ICANN, Peter Thrush a spus la o conferinţă de presă că noul sistem va fi o "oportunitate extraordinară pentru ca oamenii să deţină controlul şi să îşi dezvolte propriul brand aşa cum doresc."

George Sadowsky, singurul membru al consiliului care a votat împotriva schimbării susţine că " ICANN nu ar trebui să influenţeze cine câştigă şi cine pierde în această competiţie."

Directorul executiv al ICANN, Rod Beckstrom, a declarat că cererile de alocare a domeniilor vor începe în 12 ianuarie 2012 şi se vor termina după 90 de zile.

ICANN va derula o campanie de comunicare la nivel mondial pentru a informa piblicul în privinţa schimbărilor, deşi aproximativ 120 de firme şi-au exprimat deja public interesul legat program.

Astfel de nume de domeniu nu se vor obţine ieftin. O companie va plăti în jur de 185.000 dolari doar pentru a aplica, urmând să întrunească o serie de criterii pentru a primi aprobarea din prtea ICANN.

Taxa este necesară pentru a recupera costurile asociate cu noul program gTLD şi pentru a se asigura că acesta este finanţat în totalitate, a declarat ICANN. De asemenea, ea descurajează oportuniştii care ar achiziţiona numele doar pentru a-l revinde pe o sumă mai mare.

Numai organizaţiile şi instituţiile bine puse pe picioare vor putea cumpăra aceste domenii. Persoanele fizice nu vor putea aplica.

Sursa: www. google.com