Centralele nucleare ruseşti sunt o bombă cu ceas

23 06. 2011, 10:28

Cu un personal insuficient, prost concepute şi deteriorate, centrale nucleare ale Rusiei sunt considerate a fi adevărate bombe cu ceas.

Raportul celor de la Rosatom susţine că instalaţiile nucleare ale ţării suferă de 31 de defecte serioase de securitate. Printre altele, centrale atomice ruseşti sunt slab pregătite pentru catastrofe naturale, precum cele ce au afectat recent uzina din Fukushima, Japonia. În plus, constructorii nu a luat în considerare riscul de cutremure atunci când au conceput centralele din Rusia, spune raportul.

Ceea ce îi îngrijorează şi mai mult pe specialişti este faptul că aceste centrale au fost concepute pe acelaşi model ca cea de la Cernobâl, care a explodat în aprilie 1986 eliberând cantitîţi uriaşe de radiaţii în atmosferă. Mai mult, majoritatea centralelor nucleare nu au mecanisme automate de oprire, care se presupune că ar trebui să funcţioneze ori de câte ori are loc o catastrofă naturală.

Sistemele de răcire din mai multe centrale au şi ele probleme, iar majoritatea uzinelor duc lipsă de inspectori pentru siguranţa nucleară şi personal calificat pentru întreţinere şi reparaţii, dezvăluie raportul Rosatom.

Raportul a fost trimis către şeful statului, Dmitri Medvedev, care a răspuns că va trata serios această problemă, mai ales după accidentul de la Fukushima.

Sursa: Le Temps