Prima pagină D:News

Graţie unui nou test, vârsta unui om poate fi identificată dintr-o mostră de salivă!

Redactia Descopera.ro | 06.26.2011 | ● Vizualizări: 89
GrVârsta unui om poate fi identificată dintr-o mostră de salivă!     varsta, test, medicina, saliva, inovatie + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au reuşit să creeze un test care poate afla vârsta unei persoane neidentificate, cu ajutorul unei mostre de salivă.

"Abordarea noastră furnizează un răspuns la căutarea de lungă durată a unor markerilor ai îmbătrânirii populaţiei. Cu doar un eşantion de salivă, putem prezice cu exactitate vârsta unei persoane fară a fi nevoie să mai ştim altceva despre ea", a spus cercetatorul Dr. Eric Vilain, un profesor de genetica umană, pediatrie şi urologie de la Şcoala de Medicină David Geffen din cadrul Universităţii California.

Vilain şi colegii săi au studiat un proces numit metilare - o modificare chimică a unuia dintre cele 4 blocuri care alcătuiesc ADN-ul.

"Deşi genele pot influenţa parţial modul în care corpul îmbătrâneşte, şi mediul poate avea un astfel de impact asupra ADN-ului pe măsură ce îmbătânim. Modelele de metilare se schimbă pe măsură ce îmbătrânim şi contribuie la bolile bătrâneţii", explică Vilain.

Folosind mostre de salivă de la 34 de perechi de gemeni identici de sex masculin cu vârste între 21 - 55 de ani, cercetătorii UCLA au studiat genomul bărbaţilor şi au identificat 88 de zone din ADN care au prezentat corelări puternice între metilare şi vârstă. Rezulatele s-au dovedit a fi aceleaşi şi după ce au fost testaţi alţi voluntari, 31 de bărbaţi şi 29 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani.

Apoi, oamenii de ştiinţă au construit un model predictiv folosind două din cele trei gene care relevau cele mai puternice legături între vârstă şi metilare. Când au adunat datele de la gemeni şi mostrele de salivă de la alt grup, ei au putut să prezică în mod corect vârsta unei persoane, cu o eroare de maxim 5 ani.

Vilain şi colegii săi speră ca testul să fie folosit în identificarea criminalilor. Analizând o urmă de salivă lăsată pe o cană, experţii ar putea să stabilească în ce segment de vârstă de încadrează persoana suspectă de comiterea unei infracţiuni.

Într-o minoritate a populaţiei, metilarea nu se corelează cu vârsta cronologică. Este posibil ca în viitor, folosind aceste date, oamenii de ştiinţă să poate calcula vârsta biologică a unei persoane. Medicii ar putea evalua riscul de boli legate de vârstă, bazându-se pe vârsta biologică reflectată de ADN şi nu pe cea cronologică. În loc de a cere tuturor să se supună unei colonoscopii la 50 de ani, medicii ar putea recomanda teste preventive, bazate pe vârsta biologică.

Sursa: Eurekalert

Tag-uri: varsta | test | medicina | saliva | inovatie