Oficialii oraşului Amsterdam se opun interzicerii consumului de marijuana de către turişti

26 06. 2011, 00:00

"Dacă turiştilor li se interzice accesul în aceste cafenele, vânzările ilegale şi distribuţia drogurilor pe străzile Amsterdamului vor fi în creştere. Amsterdamul nu îşi doreşte să faciliteze consumul de droguri uşoare de către turişti, ci să-i ajute pe cei care doresc să consume droguri să facă acest lucru într-un mod cât mai responsabil cu putinţă", explică primarul Eberhard van der Laan.

În luna mai, camera inferioară a Parlamentului a votat un proiect de lege care obligă cafenelele din Olanda să devină cluburi cu acces restrâns. Numai cetăţenii olandezi ar avea permisiunea de a intra în aceste localuri.

Măsura a venit în urma apelului primit din partea unor oraşe mici ce se află de-a lungul frontierelor sudice şi estice, care se plâng de creşterea numărului de tineri petrecăreţi care vin din Belgia, Germania şi Franţa în căutarea drogurilor.

Proiectul de lege încă trebuie să treacă de camera superioară a parlamentului olandez şi de provocările juridice venite din partea militanţilor, care susţin că această nouă lege va încălca un articol din constituţia ţării, referitor la discriminarea împotriva străinilor.

"Recunoaştem că există probleme în oraşele de la graniţă care se confruntă cu traficul de droguri, dar acest lucru nu se întâmplă şi aici. Această soluţie vine pentru a rezolva o problemă pe care noi nu o avem", a declarat Machteld Ligtvoet, şeful departamentului de comunicare a Oficiului de Turism din Amsterdam.

Amsterdamul, un oraş de aproximativ 700.000 de locuitori, primeşte 4 milioane de turişti anual. În jur de un sfert dintre ei vizitează una dintre cele 223 de cafenele în care se poate fuma canabis.

"Nu venim aici special pentru cofee-shop-uri, dar este un factor care ne influenţează decizia", susţine Aaron, 27 ani, un turist originar din Austin, Texas.

Primarul Van der Laan a avertizat că Amsterdamul nu are suficiente resurse pentru a face faţă creşterii problemelor de sănătate şi de violenţe şi crime în stradă care ar putea rezulta din comerţul ilegal al marijuanei.

Alegerile recente au adus la putere în Olanda partide de dreapta, iar guvernul a luat la ţintă coffee-shop-urile în care se poate fuma canabis în cadrul unei campanii de lege şi ordine ce se concentrează asupra criminalităţii asociate cu străinii. "Vom intensifica lupta împotriva drogurilor", a anunţat recent Ministerul Securităţii şi Justiţiei.

Sursa: GlobalPost