Prima pagină D:News

Un japonez paralizat porneşte într-o călătorie în jurul lumii graţie unui costum robotic (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.02.2011 | ● Vizualizări: 338
Un japonez paralizat porneşte într-o călătorie în jurul lumii graţie unui costum robotic     japonia, robotic, robotizat, costum, hal + zoom
Galerie foto (1)

Un japonez cu dizabilităţi va porni într-o excursie ambiţioasă, care îl va duce într-un sit medieval franţuzesc de patrimoniu mondial. Un costum robotizat de înaltă tehnologie îi va permite să realizeze această călătorie.

Seiji Uchida (49 de ani), care şi-a pierdut capacitatea de a merge în uma unui accident de maşină în urmă cu 28 de ani, susţine că excursia la mănăstirea pitorească Mont Saint Michel, situată pe o insulă stâncoasă din Normandia, va fi doar primul pas în concretizarea visului său.

"În prezent, nu pot sta în picioare fără a fi ajutat. Dar nu renunţ la speranţa că într-o zi voi putea să merg iar pe picioarele mele, oricâţi ani ar trece până atunci", susţine Uchida.

Într-un experiment planificat pentru marţea viitoare, Uchida, paralizat de la brâu în jos, va fi urcat pe dealul Mont Saint Michel de un om care va purta un costum de robot numit Hybrid Assistive Limb (HAL).

Costumul funcţionează pe bază de baterii şi detectează impulsurile musculare pentru a anticipa şi sprijini mişcările corpului utilizatorului. El a fost creat pentru a ajuta persoanele în vârstă să se deplaseze şi să depună efort fizic, dar şi pentru a sprijini personalul din spitale să ridice pacienţii.

Costumul a fost proiectat pentru a permite purtătorului să transporte 80 de kilograme, deşi Uchida cântăreşte doar 45 de kilograme. Costumul funcţionează ca un exoschelet ce amplifică puterea muşchilor picioarelor purtătorului său şi are ataşat un coş în care va fi aşezată persoana cu dizabilităţi.

Modelul HAL realizat pentru întregul corp a fost dezvoltat de Yoshiyuki Sankai, profesor la Universitatea Tsukuba, şi permite utilizatorului să transporte o încărcătură de până la 70 de kilograme într-un singur braţ.

Uchida a testat o versiune mai veche a acestui costum în anul 2006, când a încercat să escaladeze vârful Breithorn din Elveţia (4.164 m), dar căţărătorii care purtau costumul-robot nu au reuşit să ducă expediţia până la capăt.

Japonezul îşi doreşte să viziteze insula stâncoasă Mont Saint Michel, unde un traseu abrupt şi îngust conduce la o veche mănăstire care a fost în trecut fortăreaţă. El doreşte să demonstreze "că şi persoanele cu dizabilităţi pot vizita siturile istorice fără a depinde de facilităţi de acces special precum lifturile".

Iată cum funcţionează sistemul HAL:

Sursa: AFP

Tag-uri: japonia | robotic | robotizat | costum | hal