Prima pagină D:News

Epava Titanicului, cartografiată 3D pentru obţinerea unei comori de 110.000.000$ (VIDEO)

07.03.2011 | ● Vizualizări: 2715
no title     titanic, imagini, descoperire + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii au expus imagini noi de pe Titanic într-o sală de judecată din Virginia, dezvăluind imagini fantomatice de pe epavă, în versiune tridimensională.

Titanicul a fost cel mai mare pachebot din lume la momentullansării sale la apă. La trei zile de la plecarea sa dinSouthampton spre New York, în data de 14 aprilie 1912, la ora23:40, s-a ciocnit cu un aisberg şi în câteva ore s-a scufundat. Înurma acestui accident, mai mult de jumătate din cei 2.228 depasageri şi-au pierdut viaţa.

Imaginile surprinse cu ajutorul unui vehicul submersibilcontrolat de la distanţă au fost prezentate în faţa unui judecătordin Norfolk în cadrul procesului de soluţionare a pretenţiilorfinanciare, care este încă pe rol la 26 de ani de la descoperireaTitanicului de către oceanograful Robert Ballard.

Cercetătorii susţin că imaginile din 2010 sunt de cea mai bunăcalitate şi că, în plus, ei au cartografiat zona din jurul epaveipe o distanţă între 5 şi 8 kilometri.Imaginile noi vor fi arătate pubicului larg în cele din urmă,ele ajutându-i pe oceanografi şi arheologi să îşi explice coborâreaviolentă a navei pe fundul oceanului. De asemenea, ele vor fifolosite pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea epavei,despre care oamenii de ştiinţă spun că se deteriorează din ce în cemai repede.

Imaginile cele mai interesante au fost vizualizate încadrul unui tur 3D al porţiunii de la pupa Titanicului, care seaflă la 2.000 de metri depărtare de prora acesteia.Avocaţii şi toţi cei prezenţi în sala de judecată au purtatochelari 3D în timp ce pe un ecran rulau imagini surprinse cu unaparat de fotografiat dintr-un vehicul submersibil, care avansau,"transportând" aparent, spectatorii prin ceea ce a mai rămas dinpuntea vasului.

Cercetătorii au declarat că această expediţie a fost intreprinsăpentru a se crea o hartă care să ilustreze fiecare centimetru alepavei, folosindu-se cele mai noi tehnici de înregistare. Imaginileindividuale sunt "legate" una de alta într-un mozaic din carerezultă vederi panoramice ale epavei, acest proces fiind utilizatpentru prima oară în cartografierea adâncurilor oceanelor.

Expediţia din 2010, care a inclus mulţi veterani ai cercetărilordin trecut asupra Titanicului, a fost organizată de RMS TitanicInc. Compania are drepturi exclusive asupra epaveiTitanicului în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor şi a adunataproape 6.000 de obiecte din nava de croazieră. Acestea suntevaluate la peste 110 milioane dolari.

Judecătorul Rebecca Beach Smith a decis anul trecut căRMS Titanic are dreptul la recuperarea integrală a valorii comoriide pe Titanic, dar nu a stabilit modalitatea de plată a valoriiobiectelor recuperate. Şedinţa a avut rolul de a demonstracosturile extraordinare pe care RMS Titanic Inc. le-a suportatorganizând expediţii riscante pentru recuperarea obiectelor de pevas.

Chris Davino, preşedintele şi directorul executiv al PremierExhibition, compania-mamă a RMS Titanic, a estimat costulexpediţiei din 2010 între 4 şi 5 milioane de dolari.

Sursa: AP

Tag-uri: titanic | imagini | descoperire | 3d | epava