Eşti supraponderal? Ai şanse mai mici să devii părinte!

06 07. 2011, 00:00

Medicii au examinat probe de spermă de la 1.940 de bărbaţi in cadrul celui mai amplu studiu de acest tip şi au comparat rezultatele obţinute cu greutatea donatorilor.

Criteriul de referinţă a fost indicele de masă corporală, cu valoare între 18.5-25 pentru persoanele cu greutate normală şi între 25-30 sau mai mare de 30 pentru persoanele supraponderale sau obeze.

S-a descoperit faptul că sperma era de calitate tot mai slabă cu cât creştea indicele de masă corporală al subiectului analizat.

"Excesul de greutate determină o modificare a caracteristicilor spermei, probabil ca urmare a unei tulburări hormonale, ceea ce duce la un număr mai mic de spermatozoizi, cu motilitate şi vitalitate mai reduse", a declarat Paul Cohen-Bacrie, coordonator ştiinţific al laboratorului Eylau-Unilabs din Paris.

Studiile au demonstrat că, în cazul bărbaţilor supraponderali, cantitatea de spermă este cu 10% mai mică decât în cazul celor cu greutate normală, iar în cazul bărbaţilor obezi aceasta scade cu 20%.

Procentul bărbaţilor cu zero spermatozoizi în spermă creşte de aproape patru ori, de la 1% în categoria greutăţii normale, la 3.8% la cei în categoria obezilor.

Sursa: AFP