Prima pagină D:News

O metodă revoluţionară distruge cancerul fără a afecta celulele sănătoase!

07.07.2011 | ● Vizualizări: 2170
O metodă revoluţionară distruge cancerul fără a afecta celulele sănătoase!     metoda, magneti, medicina, inovatie, caldura, magnetism, coreea de sud + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii au găsit un tratament pentru cancer ce nu prezintă efecte secundare. Acesta implică folosirea de nanomagneţi şi a temperaturilor ridicate.

În cadrul unui studiu nou, o echipă din Seul a constatat capoate elimina tumorile din organismul şoarecilor injectându-le cumagneţi de mici dimensiuni, cu ajutorul cărora se măreştetemperatura.

Ideea nu este nouă. Există studii mai vechi care demonstrează căşi celulele canceroase, la fel ca acelea normale, mor latemperaturi peste 43 de grade Celsius. Nu se ştia până acum, însă,cum pot fi distruse celulele canceroase fără a le afecta pe celesănătoase.

O metodă promiţătoare, cunoscută sub numele dehipertermie magnetică, presupune injectarea în tumori aunor nanoparticule, adică fragmente microscopice de oxid de fiersau de alţi compuşi, cu scopul de a le magnetiza. Pacientul esteplasat apoi într-un câmp magnetic care îşi schimbă direcţia de miide ori în fiecare secundă. Nanoparticulele magnetice sunt puse înmişcare de forţa magnetică şi încep să se încălzească, distrugândţesutul canceros. Deoarece ţesutul sănătos nu este afectatde câmpul magnetic, celulele acestuia nu se încălzesc şi nu sedeteriorează.Metoda nu este perfecţionată încă pentru utilizare întratamentul pacienţilor. A fost testată pe un singur om şi a avutrezultate modeste. Acest lucru se datorează faptului cănanoparticulele convenţionale interacţionează slab cu câmpulmagnetic aplicat, astfel încât este nevoie de o doză destul de marepentru a genera suficientă căldură care să distrugă tumorile. Deşinanoparticulele nu sunt deosebit de toxice, în cantităţi mari elepot provoca reacţii alergice.

Specialistul în nanotehnologie Jinwoo Cheon de la UniversitateaYonsei din Seoul lucrează împreună cu colegii săi la crearea uneinanoparticule speciale care să se încălzească mai mult decât celeobişnuite, astfel încât să se obţină eficienţă prin injectarea unuinumăr mai mic de nanoparticule. Ei au realizat nanoparticule cudouă straturi, fiecare conţinând un miez dintr-un mineral magneticaflat într-un înveliş dintr-un alt mineral magnetic. Din cauza uneiinteracţiuni ezoterice între cele două minerale, denumită cuplaj deschimb, aceste nanoparticule reacţionează mult mai puternic lacâmpul magnetic decât nanoparticulele tradiţionale, generând depână la 10 ori mai multă căldură. Astfel, pacienţii vor primi doar10% din doza iniţială de nanoparticule pentru a atinge acelaşi gradde hipertermie.

Pentru a testa această tehnică, echipa a ales trei şoareci şile-a transplantat în abdomen celule canceroase provenite de laoameni, apoi au injectat tumorile cu nanoparticulele create deJinwoo Cheon şi echipa sa. Ulterior, şoarecii au fost plasaţiîntr-o bobină legată la o sursă de curent alternativ, care a creatun câmp magnetic. Deşi cercetatorii nu au putut măsura cu precizietemperatura din interiorul tumorilor, s-a estimat că aceasta s-asituat între 43 şi 48 de grade Celsius. După 10 minute, echipa ascos şoarecii din bobină. Tumorile au fost monitorizatevreme de patru săptămâni. Cancerul a dispărut, iar terapia nu aavut efecte secundare vizibile.

Spre comparaţie, un alt grup de şoareci a fost tratat cudoxorubicină în doză unică, un medicament tradiţional împotrivacancerului. Deşi iniţial unele tumori s-au micşorat, ulterior eleau crescut de patru ori mai mari decât erau înainte de aplicareadoxorubicinei. Tratamentul termic după o injecţie cu nanoparticuleconvenţionale de oxid de fier nu a avut niciun efect semnificativasupra tumorilor.

Sursa: Science Magazine