Ingineria modernă a salvat cea mai veche piramidă din Egipt

15 07. 2011, 10:30

Construită acum aproape 4.700 de ani, piramida a fost stabilizată astfel încât inginerii să poată efectua reparaţii permanente.

Structura imensă a fost construită la ordinele faraonului Djoser, cel mai cunoscut conducător din dinastia a treia, dar a fost avariată în timpul unui cutremur la începutul anilor '90.

Echipa de specialişti englezi - care a lucrat şi la restaurarea Castelului Windsor după ce a fost avariat de un incendiu în 1993 - a ales să folosească pentru susţinerea piramidei o tehnologie care ajută la dezactivarea în siguranţă a dispozitivelor explozive improvizate folosite de insurgenţi în Afganistan.

Inginerul Peter James a anunţat că întreaga construcţie riscă să se prăbişească în orice moment din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acum, după ce au stabilizat tavanul, specialiştii pot începe să repare piramida.

Din cauza instabilităţii construcţiei, nimeni nu a vrut să se ocupe de stabilizarea ei în ultimii 19 ani. Dar, de curând, Peter James, un fost locotenent-comandant în marina regală britanică şi care a servit în războiul din Insulele Falkland a câştigat un contract în valoare de 1.8 milioane de lire sterline pentru a efectua reparaţiile.

Compania lui, Cintec, a adaptat airbag-urile folosite de armata britanică pentru a sprijini clădirea. Metoda folosită de specialiştii înlocuieşte apa din saci cu aer pentru a susţine zidurile piramidei.

Echpa de constructori de aici a mai lucrat şi la Palatul Buckingham, în defileul Iron Bridge şi la Casa Albă.

"Când am ajuns aici, clădirea era foarte instabilă. Având în vedere că daunele provocate de cutremurul din 1992 au fost foarte mari, am muncit mult să menţinem construcţia şi să o împiedicăm să nu se dărâme, în timp ce montam schelele," a spus Jemes.

Acum echipa va amplasa bare de oţel termo-dinamice, pe diagonală, prin treptele piramidei, pentru a stabiliza acoperişul şi a putea continua restaurarea.

Deşi în interiorul pramidei şi-au permis să folosească tehnologie de ultimă oră, exteriorul ei trebuie să îşi păstreze înfăţisarea autentică şi prin urmare vor fi nevoiţi să găsească un amestec făcut din materialele folosite iniţial la conceperea clădirii.

Sursa: Daily Mail