Prima pagină D:News

Un nou test determină pe baza amprentelor dacă un şofer se află sub influenţa drogurilor

Redactia Descopera.ro | 07.27.2011 | ● Vizualizări: 129
Un nou test determină pe baza amprentelor dacă un şofer se află sub influenţa drogurilor     amprenta, detecţie, droguri, cocaina, canabis, marijuana, metadona, sofer + zoom
Galerie foto (1)

Paul Yates de la Intelligent Fingerprinting, o companie fondată de doi profesori de la Universitatea de Est a Angliei din Norwich, a dezvoltat împreună cu colegii săi un dispozitiv portabil care poate ajuta poliţia să detecteze particulele descompuse ale drogurilor ce sunt excretate prin porii degetelor.

Dispozitivul aplică nanoparticule de aur acoperite cu anticorpi pe amprente. Anticorpii se lipesc de antigenele metaboliţilor specifici amprentelor, iar coloranţi fluorescenţi ataşaţi de anticorpi vor evidenţia prezenţa metaboliţilor.

Tehnica a fost mai întâi utilizată pentru a detecta nicotina, dar acum funcţionează la o serie de droguri, inclusiv cocaina, metadona şi canabisul.

Este greu de detectat dacă cineva conduce sub influenţa drogurilor, deoarece testele existente sunt invazive, pot fi contaminate, sau nu sunt destul de sensibile. Noul dispozitiv ar putea detecta nanograme de metaboliţi în câteva minute, susţine Yates.

Aparatul a fost anunţat săptămâna trecută în cadrul Conferinţei Internaţionale de Ştiinţă a Criminalităţii UCL din Londra.

Sursa: NewScientist