Prima pagină D:News

Un delfin din America de Sud vânează cu ajutorul impulsurilor electrice!

Redactia Descopera.ro | 07.28.2011 | ● Vizualizări: 255
Un delfin din America de Sud vânează cu ajutorul impulsurilor electrice!     delfin, electricitate, premiera, studiu, Sotalia guianensis, + zoom
Galerie foto (1)

Un delfin din America de Sud este primul mamifer modern care îşi poate simţi prada cu ajutorul câmpurilor electrice. Până acum, ornitorincul (cel mai primitiv mamifer ce trăieşte în ziua de azi) era considerat singurul mamifer cu această capacitate.

Delfinul Sotalia guianensis trăieşte în apropierea coastei de est a Americii de Sud. Ca toate cetaceele dinţate, acesta vânează cu ajutorul semnalelor sonore. Acum, însă, cercetătorii au demonstrat că acest delfin poate simţi prada cu ajutorul semnalelor electrice.

Sotalia guianensis se găsesc foarte rar în captivitate. O grădină zoologică din Muenster, Germania s-a numărat printre puţinele care deţineau două exemplare din această specie. Din această cauză, grădina zoologică a trebuit să facă faţă unor critici şi boicoturi venite în urma partea campaniilor lansate de organizaţiile care militează pentru eliberarea delfinilor. Aşa se face că cercetătorii de aici au devenit interesaţi de modul în care aceste animele comunică şi mai ales, au vrut să afle rolul unor depresiuni mici aflate pe rostrul delfinilor (prelungirea cartilaginoasă a botului).

Când unul dintre delfini a murit, rostrul a fost examinat iar ţesutul a fost colorat pentru a evidenţia structura din interiorul depresiunilor. Cunoscute şi sub numele de cripte, depresiunile dezvoltă mustăţi atunci când delfinul creşte în uter, urmând ca, cu timpul, acestea să dispară.

Pentru a vedea clar dacă aceste cripte îi ajută pe delfini să simtă ceva, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia către singurul delfin rămas în viaţă la grădina zoologică. Ei au dresat delfinul să pună capul pe un fel de "staţie pentru odihnă" în timp ce electrozi emiteau semnale electrice de mică intensitate, în apă.

Când un anumit semnal era emis delfinul primea o recompensă dacă se îndepărta şi un alt tip de recompensă dacă statea pe loc.

Ulterior delfinului i-au fost acoperite criptele cu un scut de plastic, blocând orice senzor electric. Supus iar testului cu semnale electrice, delfinul nu s-a mai mişcat din loc.

Experimentele au demonstrat că Sotalia guianensis pot simţi semnalele electrice, iar organele responsabile sunt aceste cripte.

Până acum se ştia că peştii şi amfibienii sunt capabili să perceapă semnalele electrice. Iar singurul mamifer care putea face asta era ornitorincul, a cărui clasificare ca mamifer a ridicat mereu probleme, datorită metodei de reproducere (fiind singurul mamifer care nu naşte pui vii, ci depune ouă).

Următorul pas în cercetarea specialiştilor va fi să identifice alte cetacee dotate cu această caracteristică.

"Includem în planurile nostre de viitor o posibilă călătorie în America de Sud pentru a putea studia delfinii în sălbăticie", au afirmat cercetătorii.

Sursa: BBC News