Home » D:News » Persoanele căsătorite au de 3 ori mai multe şanse să supravieţuiască unei operaţii pe cord

Persoanele căsătorite au de 3 ori mai multe şanse să supravieţuiască unei operaţii pe cord

Persoanele căsătorite au de 3 ori mai multe şanse să supravieţuiască unei operaţii pe cord
Publicat: 22.08.2011
Un studiu publicat în jurnalul Health Psychology arată că persoanele căsătorite ce au fost supuse unei operaţii de bypass coronarian aveau de 3 ori mai multe şanse să fie în viaţă la 15 ani după operaţie, în comparaţie cu persoanele necăsătorite care au fost supuse acestei intervenţii chirurgicale.

Studiul arată că acest efect benefic se înregistrează în rândul tuturor bărbaţilor căsătoriţi, indiferent dacă starea căsătoriei este una bună, însă femeile beneficiază de creşterea speranţei de viaţă după operaţie doar dacă sunt fericite în cadrul căsătoriei. Dacă în rândul femeilor aflate într-o relaţie nesatisfăcătoare nu se observa niciun efect pozitiv asupra speranţei de viaţă, cele care aveau parte de o căsătorie fericită aveau o rată a supravieţuirii după o operaţie de bypass coronarian de 4 ori mai mare!

Profesorul Kathleen King, conducătorul acestui studiu, afirmă că „este fără dubiu că o relaţie de succes ajută oamenii să fie mai sănătoşi„. Cercetătorii au descoperit că satisfacţia maritală are un efect la fel de puternic asupra sănătăţii precum factori ca fumatul, obezitatea sau presiunea arterială ridicată.

Cercetarea a fost efectuată asupra a 225 de persoane care au fost supuse unei operaţii de bypass coronarian între 1987 şi 1990. Persoanele căsătorite au fost rugate să evalueze satisfacţia maritală la un an după operaţie. Studiul a compensat pentru factori precum vârsta, sexul, educaţia, starea de depresie, fumatul şi alţi factori despre care se ştie că afectează speranţa de viaţă în cazul bolilor de inimă.

La 5 ani după operaţie, 83% dintre femeile care s-au declarat fericite cu situaţia lor maritală se aflau încă în viaţă, în comparaţie cu 28% dintre femeile care erau nemulţumite de căsnicia în care se aflau şi 27% dintre femeile necăsătorite.

În cazul bărbaţilor, acelaşi procent de supravieţuire, 83%, a fost înregistrat în rândul celor cu o relaţie maritală bună. Şi bărbaţii căsătoriţi care nu erau fericiţi au avut o rată mare de supravieţuire la 5 ani după operaţie, 60% fiind încă în viaţă, în comparaţie cu rata de supravieţuire a celor necăsătoriţi, de doar 36%.

„Alte cercetări arată că femeile sunt mai sensibile din punct de vedere fiziologic la problemele maritale decât bărbaţii, astfel că o căsătorie nefericită poate avea un efect nociv mai pronunţat asupra sănătăţii lor”, a explicat profesorul Harry Reis, co-autor al studiului.

Profesorul King afirmă că operaţia de bypass coronarian reprezintă o soluţie temporară pentru problemele cardiace, de aceea este important ca oamenii de ştiinţă să identifice condiţiile care îi ajută pe pacienţi să trăiască mai mult. Aceasta a afirmat că soţii şi soţiile care reprezintă un sprijin pentru pacienţi pot încuraja un comportament mai sănătos, iar persoanele afectate ce se aflau într-o relaţie fructuoasă aveau mai multe motive să se îngrijească în comparaţie cu cei care nu aveau pe nimeni alături.

Acesta nu este prima cercetare care arată efectul pozitiv al unei relaţii asupra sănătăţii inimii. Un studiu mai vechi a arătat că persoanele cu un nivel de ostilitate redus în cadrul căsniciei prezentau un nivel mai mic al inflamaţiilor care sunt corelate cu problemele de inimă.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase