Home » D:News » Cinci ore în balon: turism spaţial fără rachetă

Cinci ore în balon: turism spaţial fără rachetă

Cinci ore în balon: turism spaţial fără rachetă
Publicat: 24.08.2011
Un balon cu heliu ce poate ajunge până în stratosfera Pământului ar putea da oamenilor prilejul de a fi "turişti spaţiali". Balonul s-ar putea ridica la o înălţime de 36 de kilometri, oferind călătorilor şansa de a vedea cum Soarele apune în spatele Pământului.

Aeronava – botezată „bloon” – a fost descrisă drept „similară unei nave spaţiale”, călătoriile la bordul acesteia urmând să coste 150.000 de dolari de persoană.

Plimbarea ar dura cinci ore, trei dintre acestea constând într-o croazieră la o altitudine unde întunericul spaţiului poate fi văzut în partea de sus, iar curbura Pământului în partea de jos.

O cabină cu locuri pentru patru pasageri şi doi piloţi este ataşată unui balon imens, cu diametrul de 129 de metri. Cabina este presurizată şi climatizată, astfel că oamenii pot purta hainele lor obişnuite.

Pe măsură ce balonul este golit, cabina coboară, până când învelişul balonului se desprinde, iar o paraşută aduce cabina înapoi pe Pământ.

Cabina poate fi pilotată, în condiţii de siguranţă, pe o distanţă de 40 de kilometri în orice direcţie, pentru a ateriza într-un loc stabilit.

Pentru a face experienţa cât mai confortabilă, pasagerii vor beneficia de două zile de antrenament şi, dacă doresc, vor putea consuma mâncarea lor preferată la bordul navei.

De asemenea, în timpul zborului, vor fi efectuate experimente ştiinţifice, care să măsoare presiunea atmosferică şi nivelul poluării.

Antreprenorul spaniol Jose Mariano Lopez-Urdiales a avut această idee atunci când a purtat o discuţie cu tatăl lui, astronom de profesie.

Până în prezent, balonul a efectuat cinci zboruri de test, care au ajuns până la o altitudine de 33 de kilometri. Dar Jose speră să realizeze primul zbor cu „turişti spaţiali” în 2013.

Sursa: Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase