Prima pagină D:News

Japonezii caută orezul „imun” la cesiu

Redactia Descopera.ro | 08.24.2011 | ● Vizualizări: 173
Japonezii caută orezul „imun” la cesiu     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii din Japonia testează peste 100 de soiuri de orez în încercarea de a dezvolta o cultură care să fie rezistentă la cesiul radioactiv.

Cum sezonul de recoltare se apropie, culturile de orez din nord-estul Japoniei vor trebui să fie distruse, după ce au fost contaminate cu substanţe radioactive în urma cutremurului şi al tsunami-ului din luna martie a acestui an, care au avariat grav centrala nucleară Fukushima.

Autorităţile au admis faptul că va dura zeci de ani ca zonele acestea să fie decontaminate, dar oamenii de ştiinţă de la Centrul de Tehnologie Agricolă Fukushima speră ca un soi de orez, rezistent la cesiu, să le permită fermierilor locali să reînceapă cultivarea.

Lucrând împreună cu experţii în agricultură de la Universitatea din Tokyo, cercetătorii testează peste de 110 soiuri de orez provenit din toate colţurile lumii, pentru a determina dacă există vreunul rezistent la absorbţia cesiului din sol.

De asemenea, ei intenţionează să încrucişeze orice soiuri care pare promiţătoare, în ideea de a crea o plantă care să reziste la efectele expunerii prelungite la radioactivitate şi să rămână inofensivă pentru oamenii care o consumă.

Ministerul Agriculturii din Japonia a mai studiat impactul radioactivităţii asupra culturilor, incluzând orezul, dar cercetătorii au declarat presei locale că aceasta este prima dată când astfel de teste au fost efectuate pe culturile de orez expuse la niveluri ridicate de radiaţii.

Instalaţiile de testare au detectat niveluri de cesiu radioactiv de 3.700 de bequereli pe kilogram în solurile în care se cultiva orezul. Guvernul a stabilit 5.000 de bequereli ca fiind nivelul-limită, pentru a cultiva orezul.

Radioactivitate a mai fost descoperită în rezervele de apă din nord-estul Japoniei şi în Tokyo, precum şi în frunzele vegetalelor crescute în zonele afectate, ca şi în peşte şi produse marine capturate în apele de coastă.

Sursa: Telegraph