Home » D:News » Suedia – invadată de carnivore sălbatice

Suedia – invadată de carnivore sălbatice

Suedia – invadată de carnivore sălbatice
Publicat: 29.08.2011
Sunt mici, dar mulţi, şi pot constitui un real pericol pentru fauna scandinavă: după ce au cucerit Danemarca, ratonii şi câinii-enot sunt acum gata să invadeze Suedia.

Câinele enot (Nyctereutes procyonoides – în fotografie) este o specie de mamifer de mărimea unei vulpi, originară din estul Asiei, dar care s-a răspândit în aproape toată Europa. Introdus în Letonia în anii 1940, şi-a extins rapid arealul şi a cucerit noi teritorii în Scandinavia, intrând în Suedia prin Finlanda. (Trăieşte şi în România, unde se consideră că a ajuns intrând prin partea de est a ţării, prin Delta Dunării).

Ratonul (Procyon lotor), în schimb, este originar din America; două perechi au fost introduse în Germania, în 1934, iar în anii 1960, alte câteva exemplare au fost eliberate de la o bază militară americană din Franţa. Succesul reproductiv al speciei a fost atât de mare, încât azi ratonii trăiesc pe o mare suprafaţă a Europei de Vest.

Danemarca a căzut deja victimă „invaziei”, iar autorităţile suedeze se pregătesc să facă faţă asaltului: s-a constatat că ambele specii îşi extind cu repeziciune arealul şi se aşteaptă o masivă „mişcare de trupe” peste strâmtoarea Öresund, care desparte Danemarca de Suedia. Animalele ar putea trece dintr-o ţară în alta fie pe podul construit peste strâmtoare, fie înot, de vreme ce ambele specii sunt bune înotătoare, iar braţul de mare are numai 4 km lăţime.

Prezenţa acestor specii invazive are un impact negativ puternic asupra faunei locale; micile carnivore consumă un mare număr de broaşte, precum şi ouă şi pui ai păsărilor care cuibăresc pe sol.

La graniţele Suediei cu Finlanda şi Danemarca au fost instalate camere video care să monitorizeze deplasările animalelor, pentru ca specialiştii în protecţia mediului să poată lua măsuri de a le împiedica să treacă frontiera în Suedia.

Sursa: The Register

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase