Şi puii de cimpanzeu suferă de autism

23 09. 2011, 00:00

Teco este un pui de bonobo care este mai tot timpul agitat, prezintă comportament repetitiv şi refuză contactul vizual. Mama sa este confuză, neştiind cum să se comporte faţă de pui. Acest tip de comportament nu este deloc unul normal pentru un pui de bonobo în vârstă de un an.

Pe baza situaţiei deosebite, specialiştii din cadrul Great Ape Trust au ajuns la concluzia că micul Teco suferă de autism, o afecţiune despre care se credea că este prezentă doar la oameni.

Ţinând cont de observaţiile din prezent, experţii cred că comportamentul cumva autistic al lui Teco prezintă o listă mare de asemănări cu simptomele autismului la oameni.

În plus, studierea condiţiei neurologice tipic autistă a cimpanzeilor bonobo poate duce la descoperirea originilor acestei afecţiuni.

Până în prezent se credea că autismul este caracteristic doar oamenilor, afectând în medie un copil din 110. Pe baza complexităţii simptomelor, cercetătorii nu ştiu sigur dacă comportamentul lui Teco este influenţat de aceiaşi factori care provoacă autismul în rândul copiilor.

Sursa: Discovery