Home » D:News » Unui şobolan i-a fost implantat cu succes un cerebel artificial

Unui şobolan i-a fost implantat cu succes un cerebel artificial

Unui şobolan i-a fost implantat cu succes un cerebel artificial
Publicat: 28.09.2011
Un experiment al unei echipe de cercetători din Israel aduce omenirea cu un pas mai aproape de realizarea unui implant cerebral de tip cyborg. Oamenii de ştiinţă au reuşit să restaureze funcţiile cerebrale pierdute ale unui şoarece implantându-i acestuia un cerebel artificial!

Matti Mintz de la Universitatea din Tel Aviv, Israel şi colegii săi au creat un cerebel sintetic care poate primi impulsuri senzoriale de la trunchiul cerebral – regiune care acţionează ca un canal pentru informaţiile neuronale de la restul corpului. Dispozitivul poate interpreta aceste date şi poate transmite un semnal la o altă regiune a trunchiului cerebral, care solicită neuronii motori să execute mişcarea corespunzătoare.

Una dintre funcţiile cerebelului este de a coordona mişcările în timp şi spaţiu. În plus, arhitectura sa este relativ simplă, motiv pentru care această zonă poate fi uşor creată în laborator.

Versiunea sintetică este creată pe baza unui cip care se află în afara craniului, fiind legat de creier cu ajutorul electrozilor.

Pentru a testa cipul, cercetătorii au anesteziat un şoarece şi i-au izolat cerebelul. Apoi, au încercat să înveţe animalul să aibă un reflex condiţionat motor, combinând un sunet cu un jet de aer, astfel încât animalul să ajungă să clipească la auzul sunetului. Până când nu i-a fost conectat cipul , animalul nu a recţionat, lucru care atestă faptul că sistemul funcţionează cu succes.

Următorul pas pe care au de gând să îl facă cercetătorii este să modeleze zone mai mari ale cerebelului care pot învăţa o succesiune de mişcări şi să testeze cipul pe un animal conştient. Planul, însă, este foarte pretenţios deoarece calitatea semnalelor neuronale poate să scadă datorită mişcării.

Scopul final al cercetării este să formeze un cip care să poată înlocui suprafeţe complexe din creier.

Folosirea unui implant similar în cazul oamenilor ar putea ajuta restabilirea funcţiilor cerebrale pierdute din cauza unor atacuri vasculare sau a altor afecţiuni.

Sursa: NewScientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase