Guma de mestecat şi băuturile fără zahăr pot dăuna dinţilor

11 10. 2011, 11:21

De asemenea, este foarte puţin probabil ca aceste alimente să favorizeze scăderea în greutate, spun cercetătorii.

Dezvăluirea a ceea cercetătorii au numit „riscul ascuns al produselor fără zahăr” ar putea afecta vânzările acestora, mai ales datorită faptului că oamenii le consideră sănătoase şi au încredere în ele.

Studiul, intitulat „Sunt produsele fără zahăr cu adevărat benefice sănătăţii dentare?” a analizat rolul substanţelor folosite în unele produse pentru a reduce riscul apariţiei cariilor. Rezultatele sale au indicat că în timp ce substanţele numite alcooli de zahăr sau polioli reduc riscul apariţiei cariilor, ele pot provoca o aciditate în gură care duce la eroziunea smalţului dinţilor.

Substanţele în cauză includ xilitolul, care este utilizat pe scară largă în multe produse din Uniunea Europeană, el fiind proclamat drept „benefic pentru dantură”.

Ca urmare a rezultatelor, cercetătorii de la Universităţile din Boston, Helsinki şi Nevada susţin că publicul ar trebui să fie informat cu privire la conţinutul de sorbitol şi xilitol al unor produse, având în vedere că acestea indică un risc ascuns de eroziune. Mai mult, aceşti aditivi acizi sunt responsabili şi de apariţia unor cazuri de tulburări gastrice şi chiar diaree osmotică.

Sursa: The Guardian