Home » D:News » Grupa sanguină influenţează riscul de atac vascular cerebral

Grupa sanguină influenţează riscul de atac vascular cerebral

Grupa sanguină influenţează riscul de atac vascular cerebral
Publicat: 18.11.2011
Persoanele care au grupa AB şi mai ales femeile cu grupa B au mai multe şanse de a suferi un atac cerebral comparativ cu cei care au grupa 0, susţin specialiştii.

Deşi relaţia nu a fost demonstrată direct, mai multe studii au condus la concluzia aceasta. Astfel, cercetări anterioare au relevat faptul că oamenii care au grupa sanguină A, B sau AB sunt mai predispuşi să dezvolte cheaguri de sânge şi să sufere atacuri de inimă. Cei cu grupa 0, pe de altă parte, au un risc crescut de sângerare şi, implicit, şansele formării unor cheaguri de sânge sunt mai scăzute.

Or, apariţia cheagurilor de sânge la nivelul creierului reprezintă cauza celor mai multe atacuri vasculare cerebrale (AVC).

Cercetarea a inclus 90.000 de persoane, care au fost monitorizate de-a lungul a 20 de ani. Analizând cele 2.901 cazuri de AVC, dar şi factorii care le-au favorizat, precum tensiunea arterială mare, specialiştii au descoperit că persoanele care au grupa AB au un risc de atac cerebral cu 26% mai mare decât cei din grupa 0. În plus, la femeile cu grupa B s-a observat că riscul este cu 15% mai crescut decât la cele care au grupa 0.

Care ar fi explicaţia acestui fapt? Tipul de sânge depinde de proteinele care se regăsesc pe suprafaţa hematiilor (globulele roşii din sânge). Un model pentru răspunsul sistemului imunitar se formează pe baza acestora încă de la începutul vieţii, iar la anumite grupe de sânge există o tendinţă mai mare ca hematiile să se aglutineze pe pereţii vaselor de sânge , ducând astfel la apariţia cheagurilor.

„Nu putem schimba asta, iar noi nu ştim dacă este vorba de grupa de sânge sau de efectul altor gene asociate cu o anumită grupă”, a declarat Larry Goldstein, director in cadrul Universităţii Duke, SUA. El a reamintit că există factori de risc mai importanţi pentru atacurile cerebrale – precum fumatul, excesul de alcool şi sedentarismul.
În România, aproximativ 34% din populaţie are grupa de sânge 0; 41% – grupa A; 19% – grupa B; 6% – grupa AB.

Surse: USA Today, BLOODBOOK.COM

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase