Home » D:News » Adio, ciocolată! Arborii de cacao sunt decimaţi de schimbările climatice

Adio, ciocolată! Arborii de cacao sunt decimaţi de schimbările climatice

Adio, ciocolată! Arborii de cacao sunt decimaţi de schimbările climatice
Publicat: 02.12.2011
Trei sferturi din producţia mondială de cacao provine din Africa de Vest, regiune care, în ultimul timp, a întâmpinat creşteri de temperaturi şi scăderi ale producţiei care se dovedesc greu de suportat de către micii întreprinzători. Specialiştii se tem că aceşti oameni vor fi tentaţi să se mute în zone cu temperaturi mai scăzute, unde să cultive alte specii de plante.

În mod normal, aici, temperaturile nu depăşeau 29 de grade, iar ploile cădeau din aprilie până în iulie şi din octombrie până în noiembrie, permiţându-le boabelor de cacao să se dezvolte şi să se usuce.

În ultimul timp, însă, agricultorii spun că vremea a devenit haotică. Adesea, mercurul din termometre indică 32 de grade Celsius, iar ploile vin fie prea devreme, fie prea târziu.

Arborii de cacao sunt foarte sensibili, iar mulţi dintre ei mor din cauza căldurii. De asemenea, din cauza umidităţii ridicate, multe păstai de cacao sunt afectate de boli.

Dacă acum câţiva ani agricultorii obţineau 3 tone de cacao din cultivarea a 3 hectare de teren, acum se bucură dacă reuşesc să recolteze o tonă.

Un raport publicat de Centrul Internaţional pentru Agricultura Tropicală, în luna septembrie a acestui an, subliniază faptul că, până în 2030, în zonele agricole din Coasta de Fildeş şi Ghana nu vor mai putea fi cultivaţi arbori de cacao din cauza temperaturilor prea mari. Până în 2050 această problemă se va extinde şi la alte teritorii.

Cu toate acestea, există şi anumite anomalii, dacă le putem numi aşa, iar ele apar în anii în care vremea este mult mai prietenoasă. Spre exemplu, anul trecut, Coasta de Fildeş a înregistrat un record de 1,5 milioane de tone, mulţumită vremii favorabile, însă pe termen lung lucrurile nu par a fi roz.

N’Gouandi N’Dri, un localnic în vârstă de 82 de ani, îşi aminteşte de precipitaţiile calme şi dese din urmă cu 40 de ani. Astăzi, în schimb, fructele lui suferă din cauza viiturilor sau a secetei. Plantarea şi mai multor arbori a fost răspunsul lui la vitregiile naturii, însă rezultatul obţinut raportat la numărul de hectare scade.

În acelaşi timp, autoritaţile ivoriene caută soluţii pentru a creşte rezistenţa plantei în condiţii de umiditate sporită. Cercetătorii încearcă să selecţioneze varietăţi rezistente la bolile care apar în asemenea situaţii.

Între timp, vecinii din Ghana lucrează la o serie de proiecte pentru a muta plantaţiiile în zonele mai răcoroase sau în cele unde inundaţiile pot apărea mai rar.

Sursa: reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase