Home » D:News » Stilul de viaţă provoacă 40% dintre cazurile de cancer

Stilul de viaţă provoacă 40% dintre cazurile de cancer

Stilul de viaţă provoacă 40% dintre cazurile de cancer
Publicat: 07.12.2011
Un studiu publicat în publicaţia ştiinţifică British Journal of Cancer arată că aproape jumătate din cele 130.000 de cazuri de cancer diagnosticate de-a lungul unui an în Marea Britanie sunt provocate de stilul de viaţă al pacientului.

Autorii raportului afirmă că studiul reprezintă cea mai cuprinzătoare analiză a cauzelor cancerului de până acum.

Aceştia au identificat tutunul ca fiind cel mai nociv element, provocând 23% din cazurile de cancer înregistrate la bărbaţi şi 15,6% din cele diagnosticate în rândul femeilor.

Pentru bărbaţi, al doilea factor cauzator de cancer este consumul insuficient de fructe şi legume. În cazul femeilor, a doua cauză a cancerului este excesul de greutate.

Profesorul Max Parkin, conducătorul studiului, a comentat rezultatele: „Mulţi oameni cred că a face cancer ţine de neşansă, de soartă sau de gene, şi că nu pot influenţa acest lucru. Analizând dovezile, este absolut evident că aproximativ 40% din toate cazurile de cancer sunt provocate de lucruri aflate în totalitate sub controlul nostru, pe care le putem schimba„.

Sfaturile pe care cercetătorii le oferă bărbaţilor sunt următoarele: să renunţe la fumat, să mănânce mai multe fructe şi legume şi să consume mai puţin alcool. Pentru femei, cercetătorii recomandă să renunţe, de asemenea, la fumat şi să ţină sub control greutatea.

Nu ne-am aşteptat să descoperim că a mânca legume şi fructe este un factor atât de important în ceea ce priveşte protejarea bărbaţilor de cancer„, a comentat profesorul Parkin. „De asemenea, nu ne-am aşteptat să descoperim că excesul de greutate în rândul femeilor constituie un factor de risc pentru cancer mai mare decât alcoolul„, a adăugat acesta.

Cercetarea mai arată că unul din 25 de cazuri de cancer este provocat de condiţiile de la locul de muncă, precum expunerea la substanţe chimice periculoase sau azbest.

Iată cei mai importanţi factori de risc identificaţi de cercetătorii britanici:

Bărbaţi

1. Tutunul

2. Consumul redus de fructe şi legume

3. Locul de muncă

4. Alcoolul

5. Kilogramele în plus

6. Expunerea la raze solare şi la saloanele de bronzat

Femei

1. Tutunul

2. Kilogramele în plus

3. Infecţiile

4. Expunerea la raze solare şi la saloanele de bronzat

5. Consumul redus de fructe şi legume

6. Alcoolul

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase