Home » D:News » Descoperire surprinzătoare: romanii foloseau cămile în nordul Europei

Descoperire surprinzătoare: romanii foloseau cămile în nordul Europei

Descoperire surprinzătoare: romanii foloseau cămile în nordul Europei
Publicat: 11.02.2012
Doi arheologi belgieni au făcut o descoperire inedită, ce pare să sugereze că romanii foloseau cămile pentru transport în Europa.

Într-o cercetare publicată în Journal of Archaeological Science, arheologii Fabienne Pigière şi Denis Henrotay anunţă că au descoperit oase de cămilă ce datează din epoca romană în apropiere de Arlon, Belgia.

Cei doi specialişti menţionează alte 22 de situri din partea de nord a Europei în care au fost descoperite rămăşiţe de cămile ce datează din epoca romanilor.

„Literatura antică şi sursele iconografice relatează despre folosirea cămilelor de-a lungul Imperiului Roman. Animalele erau crescute pentru a servi în scopul transportului de mărfuri, fiind folosite atât de armată, cât şi de comercianţi”, afirmă raportul celor doi arheologi.

Dovezile arheologice descoperite în nordul Europei arată că aceste animale se găseau departe de ţările lor de origine, în oraşele şi garnizoanele militare ale romanilor.

„Cămilele aduse în provinciile nordice ale Imperiului au fost probabil folosite pentru transport de-a lungul rutelor comerciale romane. Toate rămăşiţele de cămilă descoperite provin de la animale adulte, ceea ce este în conformitate cu ipoteza conform căreia ar fi fost folosite pentru a transporta bunuri. Mai mult, în scrierile romane cămilele sunt menţionate ca fiind animale robuste, bune pentru transport. O altă ipoteză care ar putea explica prezenţa cămilelor în nordul Europei este posibilitatea ca acestea să fi servit drept mascote pentru armatele romane”, scriu cercetătorii.

Roma deţinea provincii în Peninsula Arabă, Egipt şi în nordul Africii, aceste regiuni fiind, probabil, locurile din care au fost aduse în nord aceste cămile.

Sursa: USA Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase