Cel mai mic cameleon din lume încape pe vârful unui băţ de chibrit! (FOTO)

15 02. 2012, 12:32

Specia a primit numele de Brookesia micra. Adulţii din această specie ating la maturitate o lungime de 16 milimetri de la bot la vârful cozii, fiind astfel una dintre cele mai mici vertebrate descoperite vreodată pe Terra.

Frank Glaw, conducătorul echipei de cercetători care a făcut inedita descoperire, afirmă că a fost vorba de „noroc, în ciuda faptului că am mai descoperit şopârle minuscule în Madagscar”.

Oamenii de ştiinţă au găsit cameleonii în timpul nopţii, folosind lanterne pentru a-i căuta pe plantele aflate în regiunile izolate ale insulelor ce compun republica Madagascar. Toate cele patru specii descoperite sunt active în timpul zilei, iar noaptea se suie pe crengi pentru a se odihni. Ca urmare a dimensiunilor lor reduse, cameleonii se urcă pe plante situate la maxim 10 centimetri deasupra solului, astfel că oamenii de ştiinţă au o misiune dificilă în a-i observa. Odată reperaţi, cameleonii sunt foarte uşor de capturat. „Dorm, aşa că trebuie doar să-i culegi. E ca şi cum ai culege o căpşună, pentru că noaptea sunt complet statici”, a explicat Glaw.

Cercetătorii avertizează că cel puţin două dintre cele patru specii descoperite sunt ameninţate cu dispariţia, ca urmare a distrugerii habitatului în care trăiesc.

Pentru a reflecta ameninţările la care sunt supuşi aceşti cameleoni, una dintre speciile descoperite a fost numită Brookesia desperata.

Oamenii de ştiinţă plănuiesc să organizeze o nouă expediţie în Madagascar în luna noiembrie. „Sunt convins că există multe alte surprize acolo ce ne aşteaptă”, a concluzionat Graw.

Sursa: LiveScience
Foto: PLoS One