Carnea de vita si incalzirea globala

13 09. 2007, 15:47

"Daca nu se actioneaza pentru a reduce volumul de gaze de sera emise de vite si daca populatia globului va creste cu 40% pana in 2050, consumul zilnic de carne de vita va trebui sa fie redus la 90 de grame de persoana pentru a limita emisiile in acest sector", au explicat cercetatorii.

Trebuie, de asemenea, limitat la 50 de grame pe zi consumul de carne rosie provenita de la alte animale rumegatoare - oi, capre - care emana metan, un gaz cu mare putere de incalzire.

In prezent, la nivel global, consumul mediu zilnic de carne de vita se ridica la 100 de grame de persoana, dar exista mari diferente intre tarile dezvoltate - 200 - 250 de grame - si cele sarace sau in curs de dezvoltare - 20 - 25 de grame, spun cercetatorii.

22% dintre emisiile mondiale de gaze cu efect de sera provin din agricultura, un procent similar celui din sectorul industrial, dar superior celui din transporturi, potrivit autorilor acestui studiu, cercetatorii de la Centrul national de epidemiologie si sanatate a populatiei din Canberra.

Cresterea vitelor, mai ales transportul si hranirea acestora, se afla la originea a 80% din emisiile de gaze cu efect de sera provenite din agricultura.

"O diminuare substantiala a consumului de carne de vita in tarile bogate ar fi, de asemenea, benefica pentru sanatate, pentru ca astfel s-ar reduce riscurile de maladii cardiovasculare (...) obezitate, cancer colorectal etc", spun cercetatorii.
"O crestere a consumului de produse de origine animala ar fi, in schimb, benefica pentru sanatatea populatiilor din tarile sarace", au adaugat cercetatorii. (MEDIAFAX)