Home » D:News » Cluj: Arheologii au descoperit în satul Gheorgheni un sit de o mare importanþã istoricã

Cluj: Arheologii au descoperit în satul Gheorgheni un sit de o mare importanþã istoricã

Publicat: 09.08.2007
Cluj: Arheologii au descoperit în satul Gheorgheni un sit de o mare importanþã istoricã
Arheologii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au descoperit pe traseul centurii de ocolire a municipiului Cluj-Napoca un sit unic prin complexitatea sa, adapostind vestigii din cinci niveluri arheologice, transmite corespondentul MEDIAFAX

Arheologul Mihai Wittenberger, cel care a descoperit situl din satul Gheorgheni, comuna Feleacu, a declarat ca este vorba despre vestigii din eneolitic, epoca bronzului, epoca fierului, romana si medievala timpurie.

"Am descoperit o necropola mixta de incineratie si inhumatie de la sfarsitul epocii bronzului – inceputul epocii fierului. Estimativ, este vorba de anii 1000-1200 inainte de Hristos", a spus Wittenberger.

S-au mai descoperit, de asemenea, urne funerare, fragmente de ceramica, vase de ofranda cu o ceramica deosebita.

"Este o mina de aur pentru noi. O descoperire foarte importanta, unica prin complexitatea ei, aflata in vecinatatea unor zacaminte de sare", a mai adaugat arheologul clujean, precizand ca s-au descoperit si vase sparte in cadrul ritualului de oficiere a inmormantarilor din acea perioada, precum si varfuri de sageti scitice.

Vestigiile urmeaza sa fie restaurate si expuse ulterior in cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Echipa de arheologi efectueaza lucrari de descarcare de sarcina istorica la centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relatia Valcele-Apahida. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase