Naveta Endeavour, lovita de trei bucati de spuma izolatoare

10 08. 2007, 14:24

Noua bucati de spuma s-au desprins de pe rezervorul extern in primele minute dupa lansarea navetei si trei dintre acestea au atins vehiculul spatial, a indicat John Shannon, coordonatorul misiunii. Niciuna dintre aceste bucati de spuma nu a fost suficient de mare pentru a provoca stricaciuni serioase, a adaugat acesta.

John Shannon a mai spus ca este imposibil de estimat marimea acestor fragmente de spuma, pentru ca inginerii nu stiu cu exactitate de unde anume s-au desprins acestea de pe rezervorul extern. Fotografiile realizate la aproximativ opt minute de la lansare nu indica fisuri importante in stratul de spuma, a explicat Shannon.

Obiectivul misiunii, cea de-a doua a unei navete, anul acesta, spre ISS, este continuarea extinderii Statiei internationale, prin transportarea si atasarea la aceasta a unui nou tronson metalic de asamblare, de 1,58 de tone, care sa-i mareasca structura.

In timpul misiunii cu durata de 11 zile sunt prevazute trei iesiri in spatiu, ale unor echipe formate din cate doi astronauti.

Acest zbor are si o semnificatie emotionala, din cauza prezentei in randul membrilor echipajului, a Barbarei Morgan, inlocuitoarea Christei McAuliffe, ucisa in explozia navetei Challenger, in ianuarie 1986, si care devine astfel prima invatatoare care ajunge in spatiu.

Naveta Columbia s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera pe 1 februarie 2003, iar in acest accident au murit cei sapte astronauti care formau echipajul. Catastrofa s-a produs din cauza unei fisuri in scutul de protectie termica, provocata de impactul cu o bucata de spuma izolatoare de 700 de grame desprinsa de pe rezervorul extern in momentul lansarii. (MEDIAFAX)