Home » D:News » Vinovatul pentru dispariţia albinelor: un insecticid pentru porumb

Vinovatul pentru dispariţia albinelor: un insecticid pentru porumb

Vinovatul pentru dispariţia albinelor: un insecticid pentru porumb
Publicat: 20.03.2012
O serie de noi studii au descoperit o legătură între creşterea ratei morţii albinelor şi insecticidele specializate folosite în culturile de porumb.

Odată cu introducerea, la finele anilor 1990, a insecticidelor pe bază de neonicotinoide, apicultorii europeni au înregistrat pierderi severe în cadrul coloniilor de albine în perioada cultivării porumbului.

Aceeaşi situaţie a fost raportată şi în America de Nord, unde apicultorii au pierdut o treime din colonii, precum şi în China. Cu toate acestea, motivul cu era cunoscut cu precizie, până în prezent.

Studiul intitulat „Assessment of the Environmental Exposure of Honeybees to Particular Matter Containing Neonicotinoid Insecticides Coming from Corn Coated Seeds”, susţine că insecticidele pe bază de neonicotinoide sunt printre cele mai folosite insecticide la nivel mondial, datorită eficienţei lor faţă de insecte, combinată cu toxicitatea redusă pe care o au faţă de alte vieţuitoare.

Cercetătorii cred că mortalitatea ridicată în rândul albinelor se datorează în principal insecticidelor imprăştiate pe calea aerului.
Conform studiului, chiar şi dispozitivele special modificate pentru a răspândi insecticidul în mod cât mai puţin periculos pentru albine provoacă în medie moartea a 200 albine pe câmpul cultivat cu porumb.

„Rezultatele experimentelor au demonstrat că eliberarea particulelor care conţin neonicotinoide poate duce la moartea a colonii întregi de albine, după cum au observat şi apicultorii”, declară Andrea Tapparo, cercetător în cadrul Universităţii din Padua, Italia.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase